Сезонното меню не е просто модерна тенденция в кулинарията, това е философия, която е утвърдена във времето и с годините. Екипът на ресторант „Хемингуей” следва и утвърждава тази философия в града под тепетата.

„Продуктите ,които вкарвам в менюто  са точно тези, които се намират в момента и са с тези сезонни характеристики и качества, които трябва да притежават. Например различни „зелении” като левурда, киселец, коприва, които вкарвам  в някои конкретни ястия. Когато тези храни, излязат от сезон, аз ги спирам от менюто”, обяснява шеф Росен  Чакъров. Той разказа и за конкретни примери, в които тези сезонни суровини се вкарват, съчетани с фермерски и местни продукти.

 Ето и няколко избрани авторски ястия, които могат да бъдат открити в ресторант „Хемингуей”, съчетавайки сезонността с първокласните местни продукти:

Вкус, вдъхновен от Испания 

След едно пътуване на Иберийския полуостров, пловдивският кулинар се вдъхновява от местно ястие, което дни по-късно претворява, но с локални продукти.

То се състои от картофено пюре с 30 % масленост, гриловани български биосертифицирани гъби шийтаке, домашен сос „Грейви” с пънчетата на гъбите, което ястие завършва с киселец и биволско сирене от подбалканска сертифицирана ферма .

„Тъй като следваме философията да използваме всяка част от продукта, която е ядлива, използвахме пънчетата на гъбите шийтаки в сос „Грейви”, като ги дехидратирахме и направихме на прах. Всъщност сме първите и единствените в Пловдив, които налагаме пресните гъби шийтаке отгледани на дърво, в нашата кухня”, изтъква шеф Чакъров.

Деликатес с аромат на шафран

Друго ястие, в което могат да се открият вкусовете на киселеца, левурдата и копривата е  Ризото с охлюви.

„В ризотото не просто  съм сложил трите зелени продукта, а съм вкарал и производство на две български ферми – едната е за охлюви, другата е за шафран, който е най-високо качество и основно се изнася за Франция.  Има ястия като това, чиято концепция се изгражда благодарение на самите тероарни продукти”, каза топ готвачът.

Нестандартно от морето

„От известно време търсех вариант как да използвам хайвера на калкана освен чрез познатото пържене и разбиване. Никъде не намерих начина, по който бива да бъде приготвен правилно. И като казваме, че готвенето е творчески процес, то той понякога е свързан с опити, които правиш почти "на сляпо", т.е нямаш дори конкретни пропорции, камо ли рецепта.Така се роди пастърмата от хайвер на калкан . Това обаче е сладкият вкус от вдъхновението да създадеш нещо ново, което досега не си и опитвал, разказва шеф Чакъров за може би най-интересния си продукт – пастърма от хайвер на калкан.  Той е събрал малкото количество хайвер от  100 кг калкан , когато е дошъл в ресторанта по време на сезона й.  Обикновено в ресторантите се използват котлетите и филето на деликатесната риба, но в „Хемингуей” са успели да направят уникално ястие от хайвера – пастърма, която вече жъне своя успех. Тя се сервира с домашни гризини, свежа салата и тарама хайвер. 

Бонбони от жабешки бутчета

„Когато преди повече от 5 години вкарах обезкостените жабешки бутчета в първия ми ресторант в града, помня, че всеки се учудваше при вида им. Защото хората за тези пари очаквали големи панирани бутчета с пухкава панировка "тип мекици, като навсякъде", където порцията излизала от чинията а съотношение панировка към месо е поне 1/1...но пък бухнали.  5 години по-късно отново правя този деликатес, с разликата, че имаме подготвени и образовани във времето клиенти, които оценят това, което сме вложили като идея и труд.  Неслучайно продадохме за минути и всички порции от самото им пускане като специално предложение. Защото самата идеята е нищо без правилното време и публика за нейното реализиране!”, споделя родният кулинар.  Бонбоните, които са направени на жабешки бутчета се сервират с крем от целина и лимонено - маслен сос с магданоз, чесън, латинки и микро растения от царевица.

Класика, търсена от всички

Летният десерт, който гостите  на ресторант „Хемингуей”  търсят дори и през зимата, продължава да оглавяват класациите.  От години Целувчената торта се е превърнала в запазена марка на популярният ресторант.  Радостното е, че нова звезда изгрява наравно с добре познатият десерт, а именно новият веган десерт Шоколадов трюфел, без захар и без глутен. Който печели своите привърженици с всеки изминал ден.

Една от страстите на Шеф Чакъров са местните ферми, които той често обикаля и следи отделните фази на производството – от процеса на създаване до готовата продукция.  Неговия съвет към хората е ясен и категоричен:

„Нека повече да гледаме продуктите, не само като цени, а до колко са качествени и какво е вложено в тях. В настоящите времена не може да очакваме, че ще вземем нещо евтино и качествено, дори да ни го афишират като такова. Истинският продукт, чистият продукт е този, който е отгледан с разбиране и внимание, време и труд, а това струва пари. Често икономическата ситуация и консуматорското мислене подтиква да си купим килограм съмнителен продукт, вместо половин килограм качествен. Въпреки, че можем да преживеем и с по-малкото, ние гледаме и се съблазняваме от количеството, а това е проблем, който ни докарва и съвременното състояние на обществото в което живеем“ казва кулинарният специалист.