Голяма погача разчупиха "орисниците" на главата на сина на бившия вратар на "Ботев" и "Славия" Славчо Тошев. Бившият футболист и прочут бонвиван от близо година претърпя пълна промяна. Сложи края на ергенските запои, изтри номерата на всички мацки от телефона си и заживя със софиянката Силвия. Която пък през август му роди син. 

Днес по стара българска традиция приятелката на майката се събраха, за да орисат малчугана. Подобно на феи те му поднесоха подаръци и всяка от тях му направи различно  пожелание за  щастие, късмет, здраве, любов, разум, богатство, благополучие. Специален подарък за кръщелника си бе избрала и пловдивчанката Габриела Якуб, която е кръстница на бебето. 

След наричанията за "феите" имаше специална селекция от сладкиши- кремове и петифури. 

 

 

Обреди

Обредният хляб за 40-я ден на бебето  е  сладка погача. На нея се поставя бяла кърпа. Върху кърпата, след ритуала с разчупването на обредната погача, гостенките оставят и пари. Хубаво е сред тях да има също и големи и „тежки” монети с висока стойност, за да е стабилен финансово животът на детето. След това кърпата с първото и второто парче от погачата и с парите в нея се завързват. Възелът трябва да не е прекалено стегнат или прекалено хлабав - така дребосъчето няма да е нито стиснато, нито пък с широки пръсти, и никога няма да остане „гладно и недояло си”. Завързаната кърпа задължително се поставя на най-високото място в дома – символно, пожеланието е мъника да достигне висини, да успее в живота си.

TrafficNews.bg