Кристиано Роналдо е един от най-богатите спортисти в света. Днес 33-годишният футболист на Реал Мадрид притежава състояние от 450 млн. долара, пише CNBC, цитиран от  Profit.bg.

За последните 12 месеца до юни, Роналдо е спечелил 108 млн. долара, изчисли наскоро сп. Forbes.
Около 61 млн. долара от тази сума идва от заплата и бонуси, а останалите 47 млн. долара са от рекламни договори. Нека видим какво представлява днес бизнес импрерията, наречена Кристиано Роналдо.

Още на 18-годишна възраст Роналдо подписва договор с един от най-популярните клубове в света – Манчестър Юнайтед. По това време мениджър на тима е сър Алекс Фъргюсън.

За трите си тима – Спортинг, Манчестър Юн и Реал Мадрид, както и националният отбор на Португалия Роналдо има отбелязани 654 гола, а краката му днес са застраховани за 144 млн. долара.
Футболистът е особено популярен в социалните медии, като според Hookit, Роналдо разполага с 323.4 млн. последователи в Facebook, Instagram и Twitter.
Дори в Instagram звездата е третият най-следван човек на планетата с неговите 128 млн. последователи.
Футболните умения, а и популярността в социалните мрежи, са основните причини за тлъстите спонсорски договори на Роналдо.

Той е известен с това, че се хвали, че е най-добрият футболист в историята и показва изваяното си тяло в селфита, така че не е чудно, че Кристиано Роналдо с готовност демонстрира и друг елемент от живота си – своя луксозен дом=


Hookit изчислява, че всеки пост в социалните мрежи е последван от средните 2.3 млн. взаимодействия (харесвания, споделяния, коментари, туитове или гледания за видео материалите).

Това генерира по около 1.8 млн. долара за брандове, като Nike, които публикуват рекламни постове с неговото име. Според данни на Izea, Роналдо печели по около 400 000 долара за всяка от публикациите си през 2018 г.

Освен световноизвестни марки, редица други компании се борят за спонсорски договор с Роналдо. Звездата днес рекламира всичко – от часовници до кабелни оператори и дори египетска стоманена компания.

Роналдо е един от трите спортисти, заедно с Майкъл Джордан и Леброн Джеймс, които имат подписани доживотни договори с Nike. Контрактът се очаква да донесе на футболиста приходи от над 1 млрд. долара.

Високите доходи обаче изкушават Роналдо. Примерът за това е укриването на данъци, за което бе осъден наскоро в Испания. Той обаче няма да влезе в затвора, тъй като ефективната присъда бе заменена с пробация.
Футболистът също така ще трябва да плати и глоба в размер на 21.7 млн. долара.

Автомобилната колекция на Роналдо включва Lamborghini, Ferrari, Bugatti и др. Той притежава частен самолет, вила в Мадрид за 7.1 млн. долара, апартамент в Trump Tower в Ню Йорк за 18.5 млн. долара, а също и инвестиции в хотелския бизнес.

Днес Роналдо също така разполага със собствена луксозна марка бельо, парфюми, ресторанти и др.
Или иначе казано, футболистът вече се готви и за времето след като приключи активната си спортна кариера.