Четири "международни" сватби имаше в Пловдив през уикенда. Двойките избраха Стария град за декор на тържествата си, а десетки чужденци, наред с българските традиции и ритуали, се запознаха със забележителностите на най-стария жив град в Европа.

Три от дамите, които казаха "да", вече носят чужди фамилии. Двама от избранниците са американци, а третият- холандец. Четвъртата двойка са пловдивчани, но от години живеят и работят зад граница. 

Велияна Малинова е израснала в Пловдив, но след гимназията отива да учи в Амстердам и сега е мениджър в голяма международна компания. Среща Родерик още докато е студентка в страната на лалетата и от тогава са заедно. За мястото на сватбата няма спор - и двамата искат да е в Пловдив, защото холандецът обожава ваканциите в България. Родителите на младоженката Иван и  Галина се заемат с организацията, като успяват покажат цялата палитра на българския фолклор пред повече от 100 гости от Европа и още толкова от България. Велияна чака годеника си в Балабановата къща, където той отива с български оркестър и заедно с приятелите си изпълнява ритуала по откупуването на булката. 

По-късно, в ресторанта на новотела младоженците и гостите са изненадани от истинска инсталация за жива бира. Кумовете на семейство Смийтс, които са чужденци, също се включват активно в традициите като водят хорото, играят за тортата и пилето и пеят заедно с българските гости. 

Възрожденската къща  на Енчо Пиронков се превърна в декор за сватбата на музикантите Александрина Генова и Живко Пешев. Двамата живеят зад граница, но са избрали романтичната атмосфера на Стария град за един от най- тержествените моменти в живота си. 

Ася е пловдивчанка, но е избрала да живее и работи в Детройт. Там се запознава с голяма си любов Джеф и двамата работят заедно във фирма за организиране на сватбени тържества, семинари и събития. Въпреки това булката признава, че нейната собствена сватба е едно от най-големите предизвикателства, пред които се е изправяла. След церемонията в Балабановата къща, двойката организира прием за гостите си в ресторант "Пълдин". Специално за тържеството кумата от Пуерто Рико се е научила да танцува ръченица, а 25-те американски гости след 12-часов полет останали до сутринта на дансинга. 

Фотограф: Нина Ник

Голямата звезда на българската естрада Йорданка Христова бе специален гост на сватбата на пловдивчанката Доби и американския музикант Роби Хубърт. Двамата са сключили брак преди две години в Щатите, но сега решили да празнуват заедно с приятелите си от България.  Купонът беше в ресторант "Буено" , където на сцената освен Йорданка Христова, двамата младоженци си размениха любовни музикални послания. 

TrafficNews.bg