“Фотоапаратът не прави снимки. Фотографът ги прави” е казал известният фотограф Кен Рокуел. Добрите фотографи се броят на пръсти, те са хора на изкуството, които пречупват света през своя обектив и го превръщат в една вълшебна приказка. Такъв е и 26-годишният Христо Елкин - корените му са от Панагюрище, родом е от Смолян, живял е в Мадан, а сега е избрал да работи в Пловдив. Фотографията първо му е хоби, а след това си купува първия професионален фотоапарат и започва да си изкарва хляба със снимки.

Доставя му удоволствие да вижда света по различен начин. Стреми се да улови различните настроения на хората през обектива си, да запечатва усмивките им. Зареждат го положително и децата, защото с тях снимането е непредсказуемо и забавно. Спира се да снима и всяко стръкче, клонче или листо в природата. „Важни са детайлите, които предават дълбочина на снимката”, казва Елкин.

Потърсихме Христо, тъй като абитуриентските балове наближават, сватбеният сезон също. Хората си правят фотосесия с повод и без повод на фона на разцъфващата природа. Елкин разказа пред TNS.bg за модните тенденции във фотографията, спецификата при снимането на зрелостници и младоженци и изобщо как вижда света през обектива.

- Кое според теб е най-красивото място за снимане в Пловдив?

Красотата може да бъде открита на всяко място, стига да я търсиш. Когато даден човек погледне една снимка, той не си дава сметка колко трудно се снима така, че тя да стане въздействаща. Нямаш много време да мислиш, докато снимаш. При мен улавянето на момента е подсъзнателно. Виждам го в главата си, преди да го видя на апарата. Едни от най-красивите  снимки, които съм направил, са в Стария град, откъдето се вижда целият Пловдив. Когато уловиш точния момент, се получават уникални кадри.

- Кое те вдъхновява? Има ли известен фотограф, на когото подражаваш?

Всеки път е различно. Понякога това може да е любима песен, понякога емоциите на хората, които снимам, та дори и просто един слънчев ден. Не обичам да подражавам на други хора. Възхищавам се на добрия кадър, независимо от кого е направен.

- Има ли модни тенденции във фотографията? Какви са те?

Според мен всеки фотограф трябва да има собствено виждане. Аз лично наблягам на изчистения стил, но както в облеклото има класика и черното винаги е на мода, така и във фотографията има правила, които не трябва да се пренебрегват. Цифровата фотография направи нова ера в снимането. След компютърната обработка може да се постигне невероятен ефект, но за мен е важно един кадър да е заснет така, че да е въздействащ още в необработения му вид.

/Снимка: Панагюрище/

- Добрите фотографи спазват основни закони на фотографията, но винаги се различават със своята гледна точка за стилна, красива и стойностна фотография. Какви са основните ти принципи в снимането?

За мен фотографията е бягство от реалността. Тя е запечатване на настроения, емоции, но и игра. Обичам да разказвам истории. Да накарам хората за малко да излязат от ежедневието и да влязат в роля, която дори самите те не са подозирали, че могат да изиграят. Харесва ми чрез светлина, светлосенки и мои хрумвания да променям представите им. За мен е важно човекът, когото снимам, да ми се довери, да се отпусне и тогава нещата се получават с лекота.

- Разкажи ни повече за сватбената фотосесия. Какви са съветите ти? Какво препоръчваш да не се прави? 

- През последните години сватбената фотография бележи голямо развитие. Предлагат се услуги на много високо ниво. Сватбените фотографии показват, че това не е просто снимане безразборно на кадри, а изкуство. Обикновеният зрител обаче вижда само готовия продукт. Той не се интересува от  трудностите на сватбения фотограф. Заснемането на една сватба е не само труден процес.

Много важно е да имаш бързи реакции, за да не изпуснеш нещо, което няма как да се повтори. Натоварването продължава понякога по 10-12 часа, а и повече. Много често работният ден на сватбения фотограф започва от дома на булката или от фризьорския салон и продължава до през нощта. Трябва да се абстрахираш  от всичко, за да ти се получат нещата. Сватбените фотографи работят предимно с хора, които не са професионални фотомодели и се притесняват. И това е нормално. Емоциите в такъв ден са в изобилие.

Добрият фотограф трябва да умее да ги разчупи, както се казва, за да могат, когато видят снимките си, младоженците да са щастливи, а не да ги крият в шкафа. Грешка за мен е младоженците да се отказват от фотосесия и да си мислят, че заснемането на ритуалите и снимките с гостите са достатъчни. Не, не са. Имам случаи, в които най-вече булките съжаляват, когато са отказали да позират, за да направя снимки само с тях.

- Обработваш ли снимките и доколко допълнителните ефекти помагат в работата ти?

Аз лично не давам на клиентите си необработени кадри. Самата снимка подсказва дали са необходими допълнителни ефекти.

- Следсватбената фотосесия, особено в чужбина, е доста разпространена вече сред младоженците. Правил ли си такава фотосесия и доколко тя е изживяване на своеобразен меден месец?

Правил съм и такива фотосесии. Бих казал, че за младоженците това е по-забавната част от сватбата им, защото тя вече е отминала и те са по-спокойни. Тогава развихрям фантазията си максимално и нещата се получават много добре. Какво изживяване е, могат да кажат самите младоженци. На мен ми харесва, че ги виждам как греят и се забавляват заедно. Това се пренася и на снимките и тези емоции остават незабравим спомен за цял живот. Но бих казал, че не е за подценяване и предсватбената фотосесия. Тя пък е като генерална репетиция за сватбата.

- За абитуриентските балове… Каква трябва да бъде фотосесията на един бъдещ зрелостник?

Снимките от бала също са нещо много важно. Завършването на училище е краят на един етап от живота на човека и началото на нов. Особено за момичетата една фотосесия е начин да излязат от рамките и да заблестят. Качествените снимки гарантират специален спомен за цял живот. Фотосесията за всеки е индивидуална. Важно е в такъв момент да накарам абитуриентите да се чувстват значими и център на събитията, а защо не и като филмови звезди.

- Лесни ли са за снимане роднините – обикновено на това тържествено събитие има много от тях…

В тези моменти хората са позитивно настроени, усмихнати и фотографът след като ги посрещне с усмивка, всичко се получава.

- Лесно ли се снимат булки и абитуриентки? Притесняват ли се и имал ли си куриозни ситуации?

- Професионалното заснемане на една булка или абитуриентка не трябва да се подценява. От нерви и вълнение се случва много често дори да се разплачат. В такъв момент фотографът трябва да е и психолог. Трябва да успее да ги успокои и да предаде своето спокойствие, за да се получат снимките.

- С кои известни личности си работил? С кои се работи най-трудно, а с кои - най-лесно?

Работил съм с доста известни личности и доказани имена в различни сфери. Конкретни имена не искам да споменавам. Всеки за себе си е специфичен. Важното е фотографът да намери общ език с такъв човек и да го предразположи. Успях след снимки да стана приятел с такива хора и да ги видя в друга светлина.

- Често ли пловдивчани си правят фотосесии без повод?

Аз бих казал, че хората трябва да се научат да си правят фотосесии без повод. Живеем в изключително забързан свят. Нямаме време да обръщаме внимание на детайлите и оставаме живота да се изниже незабелязано. Една фотосесия дори за един час е откъсване от ежедневието и прекрасен спомен, който остава. Смятам, че не по-малко релаксиращо за дамите е една фотосесия, отколкото един масаж.

- Стават модерни и фотосесиите с бременни?  Разкажи ни повече за тях?

Бременността е изключителен период в живота за всяка жена. Една такава фотосесия аз наричам красота за двама. Да запечаташ такъв момент, не може да се опише с думи. Понякога е по-трудно заснемането на една такава фотосесия, но повярвайте ми, има изключителен чар. Такива снимки показват красотата  и спокойствието на една жена, когато носи нов живот. Когато и таткото се включи в такава фотосесия и покаже на любимата жена и на целия свят колко я обича - нея и детето им, нещата се получават още по-добре.

- Коя ви е любимата снимка?

Не мога да избера конкретно една. За мен е важна оценката на клиентите ми. Когато моя снимка ги прави щастливи и казват, че са уникални, това ме прави щастлив.

- Кога е най-подходящото време за фотосесия - сутрин, обед, или вечер?

По принцип най-подходящото време за снимки е сутрин или привечер, когато говорим за снимки на открито. За студийната фотосесия часът не е от значение - важното е да сте в настроение да се снимате и да не сте уморени или недоспали.

Гримьорката Красимира Петкова за новите модни тенденции, гафове и абитуриентските балове СНИМКИ

Олга Даскалова, TNS.bg