Видеоклип от купона в клуб „Борледо” преди двадесет години, върна голяма част от читателите ни в 90-те. Коментарите под статията ни показаха, че пловдивчани си спомнят с огромно удоволствие и носталгия за живота под тепетата в последното десетилетие на миналия век. Макар и първите години на прехода да бяха изключително трудни за много от българите, повечето хора очевидно се обръщат с радост към онзи пъстър и наситен със събития период, който вече можем да сложим в графата „ доброто старо време".

TrafficNews.bg направи бърза анкета сред пловдивчани, които в момента са на възраст между 36 и 55 години с въпроса „ Кой е Вашият спомен от 90-те”.  Споменаването на 90-те предизвиква носталгични усмивки на лицата на много от тях, а ние обобщихме техните спомени.  

Храната

Още в първите години след падането на Берлинската стена, в Пловдив се появиха първите частни ресторанти. Собствениците на повечето от тях бяха бивши кадри на Балкантурист, скатали по някой лев от бакшиши. „Камбаната”, „Малък Бунарджик”, „Ритора”, „Ротондата”, „Бумеранг”, „Филипополис” събираха прохождащите бизнесмени и градската бохема. През уикенда наконтени майки и татковци водеха хлапетата си в първия "Макдоналдс", а по-късно трошаха чинии в "Елиники таверна". Под италианска кухня хората разбираха кухненски шкафове, внос от Италия, а барбекюто си беше обикновена скара. Но оцветителите, консервантите и сосовете с милион Е-та все още не се употребяваха широко и храната бе много вкусна. 

Питиетата

„Дай от една бутилка от онези, които не се търкалят!” Това бе паролата, с която баровците си поръчваха уиски. Срещу нея получаваха „Dimple” или „Royal Salute”. Другата класика в жанра бе „Chivas Regal”. Поне 15 години деляха почитателите на изисканите питиета от кофичките с „Moet Shandon”, а на масите в клубовете в леда бе заровено шампанско „Искра” . Срещу „скромната” сума от 400 лева в модерните клубове. За сметка на това обаче се появиха водка и джин „Five Crowns”.  Бившият тв водещ и настоящият евродепутат Николай Бареков водеше промоциите  на култовата марка, която обаче така и не успя да прескочи в следващия век.

 

Автомобили

По улиците на Пловдив в началото на десетилетието все още преобладаваха ладите и москвичите, но с течение на времето на тяхно място идваха старите автомобили от Западна Европа. Фолксваген Голф 2, култовият „Опел Капка” , BMW –  тройка и петица и мечтата на бореца – „Мерцедес” – пура.

Телефони

Родените след 1990 година трудно биха си представили ситуация, в която да си стоят в къщи и да чакат телефона им да звънне. Всъщност първите мобилни устройства, които бяха с размерите на кутия за обувки, се появиха 1992-1993 година. След габаритите им бързо започнаха да намаляват, за сметка на цените им. „Nokia 150” с къса и дълга антена – първата лястовица в мобилните комуникации. Тя отлетя, за да бъде заменена от „ Benefon Signa Gold" , а след това съответно от „Ericson 888” и Ericson T28” с капаче! Девизът бе –  „Колкото по-малко, толкова по- модерно!”. Това обаче далеч не се отнасяше за сметките и цените на апаратите, тъй като по онова време в държавата действаше само един мобилен оператор. Интернет тепърва влизаше в живота на младите хора.

Във времето, в което създателят на Фейсбук- Зукърбърг  все още е в основното училище, хората, които имаха компютър, влизаха във връзка през грозничкия черно-бял чат „Мирка”. Животът през 90-те не бе толкова зависим от технологиите. Хората водеха повече лични разговори и значително по-рядко си общуваха чрез мрежата.  До смартфоните и селфитата има поне още 10 години!

Нощен живот

Ако в технологично отношение през последните 20 години светът и в частност Пловдив са направили огромна крачка, то в нощния живот ситуацията е далеч  по-семпла. Докато под тепетата се отваряха и затваряха барове, култовите нощни клубове на 90-те и до днес не са забравени.  Нощните птици още помнят купоните в „Борледо”. Преди това обаче уважаващите себе си купонджии бяха минали през „Кулата”, „Домби бар” , „Флорида”, „Санто”. А по-издържливите продължаваха в „Мулен Руж”  или в нощния бар на новотела, където танцуваше балет „Тропикана”.  На диджейските пултове бяха Pacho,  Pepo , Emo  и покойният Boby I.

През 90-те в Панаира хиляди изпадаха в транс на първите електронни партита.

Хазарт

В момента в Пловдив има над 100 игрални зали и казина. Преди 20 години обаче хазартът току що прохождаше.  На гарата цигани въртяха „банка Антинари”  по известна като „Тука има, тука нема”. След това се появиха едноръките бандити и бинго- залите, в които мечтателите попълваха талони като невидели. Отвориха се и първите казина – в хотел „Марица”, в „Тримонциум,  „SN 93” . На вечер се проиграваха стотици хиляди дойче марки или долари. Еврото още беше само проект.

Градска мода

След като години наред единственият начин да си купиш джинси бе да можеш да пазаруваш с валута от Кореком,  да си пътувал на запад или  да имаш познат черноборсаджия, през 90-те пазарът вече бе свободен и на Главната се появиха първите магазини. „Райфъл” и  „Фурило” продаваха марките „Rifle”, „Motor”, „Piramid” , „Diеsel” маратонки „Cross” и „Activ Power”.

Колкото до дрехите, ако сте запазили в гардероба си някой чифт джинси с висока талия и карирана риза от онова време, спокойно можете да си ги облечете и никой няма да реши, че сте демоде. Горното обаче се отнася само за дамите, защото с костюм от пясъчна коприна , днес един мъж би събрал доста подигравателни погледи.

Наркотиците

Марихуаната, която се пуши днес, е до 10 пъти по-силна от тази през 90-те години и около 20 пъти по-скъпа. Консумацията е доста по-лесна - хартийки, ролки, филтри, лули - всичко се продава в магазините за алакохол и цигари. И ако тогава за един джойнт младежите се катереха до Терасата над Марково, сега всяка вечер в Капана се усеща специфичният мирис на трева.

Синтетика на пазара почти нямаше, а тези които търсеха по-силни усещания бързо попадаха в смъртоносната прегръдка на хероина. Кокаинът бе запазен за богатите. Първият амфетамин влезе в Пловдив на 120 лева за грам, като цената бе по-висока от тази на коката. Това обаче продължи само до първото техно-парти и появата на екстазито, което караше хората да се прегръщат и целуват.  На партита се предлагаха LSD, гъби, хапчета. След няколко полицейски хайки в панаира обаче диджеите отписаха Пловдив като дестинация. 

Структурите на СИК и ВИС контролираха наркопазара, като борбата за надмощие често бе свързана с убийства или взривове. 

20 години по-късно, въпреки всички "успехи" на полицията в борбата с наркотиците, дрога можеш да си купиш навсякъде. И ако през 94-та година в 7 клас 2-ма от клас бяха опитвали трева, то сега 80 процента от учениците са познали вкуса на марихуаната. Наркотиците, както и мобилните телефони, вече са със съвсем нови "екстри" . Обещаваният ефект за невероятно удоволствие вече води до психични отклонения, агресия, нападения срещу близки и самоубийства. 

 

TrafficNews.bg