Несъмнено Пловдив е един от градовете у нас, който предлага десетки възможности за туризъм. Забележителностите в града са толкова много, че за някои от тях дори и пловдивчани не подозират. Възможностите за разходка в областта изобщо не се изчерпват само в рамките на града. Родопите са на един хвърлей разстояние, а там пътеките за разходка са безброй. А най-добре е когато съчетаете разходката с посещение на архитектурна забележителност.

Днес ще ви заведем виртуално до именно една такава дестинация – Мулдавския манастир „Св. Петка”. Той се намира само на 7 км от Асеновград и определено трябва да се посети. Там се намира и едно от скривалищата на Апостола на Свободата  Васил Левски, още една причина заради, която да изберете тази дестинация.

За да стигнете до манастира трябва да поемете по пътя Асеновград-Кърджали. Отбивката се намира преди село Червен. Разклонът за село Мулдава се намира отляво, но вие трябва да продължите още малко и да завиете надясно. Има табела, но ще се ориентирате и по кариерата, която е в началото на пътя. Малко след нея свършва и асфалтовият път и следва около 2 км черен.

Преминаването с кола е възможно, но ви препоръчваме трасето за разходка. Ще се любувате на красиви гледки към близките села, включително и Мулдава.

Манастирът има внушителен вид. Състои се от двуетажни жилищни сгради с открити чардаци и висок манастирски зид, които ограждат от четирите му стени просторен двор, застлан с калдъръм.

В средата на двора се издига съборната църква с висока камбанария. Църквата е безкуполна, каменна с обширно предверие. Особено интересна е  откритата аркада, поставена върху седем зидани колони и образуващи четири отделни свода. На югозападния ъгъл на аркадата се извисява камбанарията. 

В момента в манастира се извършва ремонт, заради пожар от преди няколко години. На последното си посещение там преди седмици премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че се отпускат 3 млн. лева за ремонтни дейности.

Манастирът е основан през 14 век, но скоро след възникването си е опустошен от настъпващите османски орди. Той е възникнал в околностите на древен целебен извор.

По време на османската власт Мулдавският манастир е бил опустошаван неколкократно. Той станал жертва на турския религиозен фанатизъм по време на големите потурчвания в Чепинско през 1666 г. Впоследствие обителта е разрушавана и възстановявана няколко пъти, като за последно е възобновена през 1836 г. от игумен Антим. Тогава били издигнати сегашната съборна църква и жилищните корпуси.

В манастира се пази и скривалището на Васил Левски, който често отсядал там. Помещението също в момента се възстановява.

Край манастира се намира старото аязмо с параклиса "Св. Безсребреници Козма и Дамян", който бил изграден през 1880 г.

Изградени са маси и пейки, които през почивните дни обикновено са пълни с хора.

Ако тази разходка не ви е достатъчно може да продължите по пътя за Кърджали и да се разходите до водопад „Лястовичи вир“, където има и ресторант и конна база. Отбивката за водопада се намира малко след Долнослав.

Само на 33 км от Пловдив: Уникална местност за рибари, ездачи и пътешественици СНИМКИВодопад „Лястовичи вир” е една чудесна дестинация, която е съвсем близо до тепетата

В районът е и Арапският манастир, както и язовир „40-те извора“.

А ето и няколко идеи за разходка с начална точка Асеновград. Маршрутите са кратки, така че може да си комбинирате разходката до Мулдавския манастир и с други интересни дестинации и живописни горски пътечки.

Край Асеновград: Приятна горска пътека, параклиси и панорамна гледкаОт Станимака тръгват безброй туристически маршрути, вижте един от тях

На разходка край Асеновград: Екопътека и уникална гледка от връх КутраМалко над Асенова крепост се намира и параклис „Свети Димитър"