Асеновградчани със сигурност не могат да се оплачат от липса на места за разходки в града и извън него. Градът е начална точка на безброй туристически маршрути. Само обиколката на параклисите в района може да отнеме седмица и то без много почивки на местата за отдих. Всички пътеки са ежедневно отъпквани, а през почивните дни даже са пренаселени

Не случайно наричат Асеновград „малкия Йерусалим“ – в района на града може да откриете  200 параклиса, 33 черкви и 4 манастира. Край повечето от параклисите има маси и пейки и маси и през топлите месеци на годината се заформят големи сбирки.

Нашето предложение за разходка днес е един алтернативен начин за стигане до Асенова крепост. Отнема не повече от час, минава се през три параклиса и завършва на крепостта.

Началната точка е метохът "Свети Георги". Той се намира в един от най-старите квартали на Асеновград, който бил заселен от бежанци от Македония. Архитектурата на квартала се различава от останалата част и напомня за възрожденските градове.

Пред Метоха има голям паркинг и красива панорамна гледка към града и Родопите.

Храмът е част от ансамбъла на Бачковския метох над Асеновград. Историята разказва, че заедно с Бачковския манастир Григорий Бакуриани построява и две страноприемници, една от които е съградена в Станимака, на това място.

От средновековния храм оцелява само част от южната и източната  стена с типичните слепи двустъпални ниши. Иконостасът е дърворезбен, от 18 век, от това време са и по-голямата част от иконите.

От Метоха нашият маршрут тръгва към параклис „Свети Илия“. Това е и първата част от разходката, която отнема около половин час.

Има лека положителна денивелация, а пътеката преминава през открити зони с панорамни гледки и горски участъци.

През цялото време ще се движите над главния път за Асенова крепост, като на някои места ще може да видите и самата забележителност.

След това се поема към параклис „Свети Никола“. Пътеката отново тръгва нагоре, като има само едно разклонение, на което има табела. Вместо да тръгнете към Асенова крепост избирате към „Чешмата“.

Съвсем скоро ще излезете на главния път след Асенова крепост. Тръгвате към крепостта и от лявата страна ще видите и арката на параклиса и дървена стълбичка, която тръгва надолу.  

Следва и третия параклис – „Свети Атанасий“, пътеката за него тръгва от самата крепост.

Параклисът е изключително добре поддържан и има дори пригодено като механа помещение, което се преотстъпва за ползвана за всякакви поводи. Има електричество, отопление и място за палене на скара. Заради всички тези предимства мястото е много предпочитано от асеновградчани. 

От този параклис тръгва и пътеката за Лястовска река, а ако продължите по главния път нагоре от Асенова крепост ще стигнете до отбивката за параклис „Свети Димитър“ и връх Кутра.

На разходка край Асеновград: Екопътека и уникална гледка от връх КутраМалко над Асенова крепост се намира и параклис „Свети Димитър"

А ако тази разходка ви е достатъчна може да се върнете до Метоха или по горските пътечки, или по главния път към Асеновград.