Смрад и камара с боклуци се носят по една от улиците в район „Северен”. Пълни торби с битова смет са изхвърлени по тротоарите на улица „Порто Лагос” от жители на квартала. Причината – липса на контейнери.

От два дни четирите казана са преместени на друга улица. Съвсем скоро багери и камиони ще влязат на улицата, за да започне разкопаването и полагането на новите ВиК тръби. „Порто Лагос” е част от зоната, обхващаща Водния цикъл.

Дали в знак на протест, по навик или от мързел, пловдивчани продължиха да си изхвърлят боклука по тротоарите. Седмица преди казаните да „изчезнат” от район „Северен” и ОП „Чистота” са уведомили хората от улицата, като са разлепили информационни табели.

„Улиците, които попадат в проекта, ще бъдат разчистени от контейнери и кошчета за боклук. Съдовете за смет обаче, ще се позиционират до най-близката точка, за да се създаде комфорт на хората. Преди да бъдат преместени се поставят табели за новата локация за казаните. В случая с улица „Порто Лагос” съдовете за смет са изместени на само 200 метра от предишната им локация, а именно на улица „Златна Панега”. Ще бъдат премахнати и пластмасовите контейнери, за да не се изхвърля безразборно битова смет в тях. Хората трябва да знаят, че при нерегламентирано изхвърляне на битовите отпадъци, подлежат на сериозни санкции”, заявиха от ОП „Чистота”.

Припомняме, че запазването на околната среда и чистотата ще е приоритет и на пловдивската прокуратура. Държавното обвинение  започва мащабна акция с цел да противодейства на създаването на незаконните сметища и незаконното добиване на инертни материали. За целта ще се изготви карта на всички незаконни сметища и кариери и амбициозната цел е навсякъде в критичните точки да се постави видеонаблюдение.

Монтират видеонаблюдение на всички незаконни сметища и кариери в Пловдив и областтаТо ще бъде със специална система, регистрираща лица и регистрационни номера на МПС-та