Прокуратурата започва мащабна акция с цел да противодейства на създаването на незаконните сметища и незаконното добиване на инертни материали. За целта ще се изготви карта на всички незаконни сметища и кариери и амбициозната цел е навсякъде в критичните точки да се постави видеонаблюдение.

 „Искаме да преборим процесите по създаване на незаконни сметища и незаконни кариери. За нас има поне два аспекта, заради които поемаме тази инициатива –замърсяването и увреждането на околната среда и разходването на голям обществен финансов ресурс за почистването и рекултивирането на почти в следствие на тези незаконни дейности“, съобщи на брифинг съобщи Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив.

Тя обясни, че големи финансови ресурси се отделят за противодействие на последствията от замърсяването на околната среда и затова ще се работи в посока контрол и превенция.

„Целите ни са да се осъществи превенция и да се наказват виновните с цел прекратяване на подобни незаконни практики“, посочи още Андреева.

Поради тази причина първо ще се пристъпи към установяване на всички места, на които се депонират незаконни отпадъци на територията на област Пловдив, както и на местата, на които се осъществява нерегламентирано добиване на инертни материали.

Незаконните кариери и сметищата ще бъдат картографирани. На база на картата с цел преустановяване на практиките по изхвърляне на отпадъци или незаконно добиване на инертни материали и в крайна сметка трайно решаване на проблема със замърсяване на околната среда, ще се монтира видеонаблюдение в тези критични точки.

Системата за видеонаблюдение ще бъде със специализиран софтуер, който има възможност да установява моторните превозни средства и тяхната идентификация, както и лицата, които преминават в района и са съпричастни с тези незаконни практики“, посочи Андреева.

Зам.-окръжният прокурор уточни, че чрез тези подходи ще се постигне много по-ефективно и евтино разрешение на проблема, вместо регулярно да се почистват тези места. От друга страна тя е категорична, че това ще повлияе на тези, които си позволяват замърсяване или добив природни блага на неразрешени места.

Ще се извършват контролни дейности и върху лицата, които би трябвало да следят за опазване на природата и да не допускат или докладват и санкционират виновните за замърсяванията или добива.

„Не на последно място имаме на вниманието си значим проблем – дали длъжностните лица, на които законодателят в възложим функции, както превенция така и контрола – изпълняват своите функции и задължения и как го правят?  В този аспект, ако установим данни за престъпления – екологични или длъжностни – ще проведем разследване, за да можем отговорните лица да понесат отговорност. Крайно време е всяка една институции, която би следвало да се занимава с този проблем, да си заеме мястото и да си изпълнява отговорностите“, посочи още Андреева.