Скандалната кооперация на бившия главен архитект на Пловдив Емил Жечев вече е факт. Преди 2 години жители на Кършияка организираха протести в опитите си да спрат строежа, който е буквално на метри от прозорците им. Усилията им обаче бяха напразни, тъй  като се сблъскаха със закона и бюрокрацията. Документите на Жечев се оказаха изрядни, а строителното разрешение бе подписано от покойния вече арх. Румен Русев. 

И така въпросното чудо на архитектурата, което се намира централната артерия на града - бул. "Цар Борис Трети", вече е пред Акт 16. Издигната е на самата автобусна спирка , като дори електронното информационно табло вече е зад линията на предпазната ограда. Но в Кършияка това изобщо не е прецедент. Там се вграждат електрически стълбове и светофари в жилищни кооперации, а след това се оказва, че светофарната уредба е поставена неправилно. 

В профил сградата прилича на алпийска хижа, а обитателите на жилищния блок, който се намира отзад, имат възможността да се наслаждават на червения скатен покрив, който се спуска на не повече от 3-4 метра от терасите им. 

Но както каза самият арх. Жечев преди време в коментар за TrafficNews.bg "те могат само да се радват, тъй като новата сграда ще намали шума и запрашеността и ще бъде буфер откъм шумния булевард". Кой знае защо обаче обитателите на въпросния блок изобщо не споделят негового мнение и смятат, че хората, разрешили строежа на тази сграда, са истински престъпници. 

Скандалът избухна през март 2016 г., когато живеещите на ул. "Стефан и Обрейко Обрейкови", аралмираха за началото на строежа.  

Там, където имаше зелена площ с дървета, сега има жилищен блок със странна форма.

При проверката тогава, се оказа , че всичко е законно /или поне своевремно узаконено/. Има две решения на Върховна инстанция по делбата на парцела и Подробния устройствен план, а теренът е частен и не е със статут на зелена площ. Разрешителното е издадено още през август 2015 година.

„Спазени са всички отстояния. Дори са приложени най-рестриктивните за такава сграда. Тя е силно скосена в посока запад, за да осигурява 100-процентово ослънчаване на съседната сграда. Освен това ще доведе до намаляване на шума и запрашеността на хората, които живеят там, защото ще изпълнява функцията и на буфер откъм шумния булевард”,  разясни тогава арх. Жечев. 

Имайки предвид, че в момента общината води дела за още няколко такива парцела, разпродадени по доста съмнителен начин, много е вероятно подобни "хижи" да изникнат и на други места в града. И може би тук е мястото на градската власт, която трябва да вземе навреме отношение. Защото Пловдив заслужава далеч по - естетска

Арх. Емил Жечев, който строи под прозрците на блок в Кършияка, оспорва конкурса за гл. арх. в ЦентраленСкандална и необяснима била класацията на втория по точки на първо място

визия.