„Защо един не се разболя от COVID – 19 в супермаркет, а заведенията са гнездото на зараза?”. Този въпрос зададе един от многото протестиращи ресторантьори в Пловдив по повод намерението за затягане на мерките в страната.

В трите най-големи града три дни подред вървят протести на собственици на заведения и техния персонал. И докато всички погледи са насочени към ресторанти, кафенета и нощни клубове, като гнездо на зараза, то в някои магазини, и то сред големите вериги, е като разграден двор.

Ресторантьорите в Пловдив: Искаме кампания за ваксинацияДнес протестиращите решиха да не блокират кръстовището на Чифте баня

Втори ден протест на ресторантьори: Защо се ваксинирахме, щом пак ще ни затварятеБраншовиците отново затвориха движението в Пловдив

С нас се свързаха много пловдивчани, които сигнализираха, че контролът в магазини Кауфланд е занижен. Маски не се носят, липсва дистанция, а персоналът и охраната нехае какво се случва на територията на търговския обект.

Репортерска проверка потвърди казаното от нашите читатели. В два от обектите – на Брезовско шосе и на Цариградско шосе, камерите на TrafficNews уловиха десетки нарушители. Не само, че маските на клиентите наподобяваха лигавници, някои изобщо липсваха.

Още с прекрачване прага на магазините, мнозина „забравяха” да си сложат предпазно средство,  от своя страна служителите пък „забравиха” да им напомнят за това. Впечатление прави, че нарушителите са предимно възрастни хора или такива от ромски произход.

Наши читателка дори е влязла в роля на контрольор в обекта на Брезовско шосе, но е получила само една псувня зад гърба си и нищо повече.

„Беше цяло семейство. Чакаха за дюнери и бяха без маски. Казах им, че си има правила и ако не искат да ги спазват да излязат. Щом за мен важи, то важи и за тях. Мъжът ме погледна така, все едно говоря на китайски, не реагира въобще на критиката, изгледа ме от глава до пети и се обърна. Под дебели вежди пък ме погледна жена му и каза нещо на ромски, което дори аз разбрах, че е обида и псувня. Дюнерджията гледаше безучастно, клиентите и те. Дали в Германия, Белгия и Англия, където работят и живеят, ще си позволят подобна неморална и грозна демонстрация на надменност?”, пита читателка на медията ни.

Наглостта на мнозина  стига до там, че дори на касите пред служителките, не поставят маски.

Наш репортер дори си позволи да попита мъж, чиято маска бе в джоба, а не на лицето, защо няма защита. „Имам ваксина, не ме интересува”, бе отговорът.

За справка на всички, които смятат, че когато се ваксинират, могат да заживея както преди пандемията - грешат. Защото дори и имунизираните ще трябва да продължат да съблюдават строги правила, за да не заразяват други хора. 

Една ваксинация може да направи така, че коронавирусът да протече по-леко, а в най-добрия случай - да предотврати болестта, но не и напълно да не боледуваш.

Както вече съобщихме, заради нарастващия брой на заболели у нас, от другата седмица започват масирани проверки в заведения и търговски обекти. Те ще бъдат съвместни с представители на РЗИ, Областната агенция за безопасност на храните, Министерство на вътрешните работи, общински власти.

Те ще следят за спазването на противоепидемичните мерки - носенето на маски, спазването на дистанция, капацитет на обектите, дезинфекция и т.н

Пловдив влезе в оранжевата зона: Разкриват COVID легла, започват проверки по заведения и магазиниТова решиха на заседание на Областния кризисен щаб