Събуждате се, качвате се на колата, чувате страшен рев. Погледнете отдолу, вероятно катализатора ви го няма. Това е преживял нищонеподозиращ пловдивчанин, който разбира, че е посегнато на автомобила му. 

Автомобилът му се е намирал в подножието на Стария град. За аналогичен случай в същото каре, заключено между бул. "Цар Борис III Обединител", бул. "Мария Луиза", "Източен" и "Шести септември", сигнализира жена, която разбира за кражбата в момент, в който продава колата си. 

"Колата ми беше в движение до преди няколко месеца, но решихме да я продадем заради условията за смяна на газовите бутилки. Когато намерихме купувач и той дойде за оглед ми съощи, че колата е без катализатор. Аз категорично отрекох, защото и при регистрацията направена от мен в КАТ, катализаторът бе наличен и отбелязан в талона", разказва жената пред TrafficNews

Бърз поглед под автомобила показва, че катализаторът е умело срязан и липсва. 

"Абсурдно е, просто не мога да повярвам как някой може да легне под автомобила, който не е висок, и да успее така майсторски да го отмъкне без други следи", посочи тя. 

Кражбата на катализатор се превърна в световен проблем. Бум на посегателствата има в САЩ, Англия и други европейски държави. Тези престъпления са се утроили, отчитат някои западни статистики. У нас обаче няма данни за броят им. Престъпленията верояно в 90% от случаите остават неразкрити. 

"Обезверени сме. Не виждаме смисъл дори от подаване на жалба в полицията. Не можем да кажем точно кога се е случило, няма и камери пред кооперацията ни", посочва потърпевшата пловдивчанка. 

Защо хората крадат катализатори?

Има две прости причини за това. Номер едно, изрязването на катализатора е сравнително проста работа за професионалиастите – всичко, от което се нуждае крадецът, е очевидно пренебрежение към закона и собствеността на други хора, крик, ъглошлайф /или специален трион/ и няколко секунди време, за да свърши работата. Някои толкова са задобряли, че го правят и без крик. 

Повечето катализатори на съвременните автомобили са разположени под автомобила към ауспуха, което ги прави лесно достъпен за крадци. Повдигането на задната част на автомобила и изрязването на цялото устройство може да стане за нула време.

SUV-овете са по-уязвими поради височината на шасито. Това означава, че катализаторът е по-лесен за достигане и тъй като тези автомобили обикновено имат по-големи двигатели, тхните катализатори съдържат повече благородни метали.

Колко струва един каталитичен конвертор?

Причина номер две е, че някои от благородните метали, скрити в катализатора, струват повече от златото. Вътре в каталитичния конвертор има керамичен елемент, покрит с различни благородни метали като платина, родий и паладий.

Това е, което привлича крадците - могат да изкарат средно 500 британски лири /на британския пазар/ или близо 1200 лева, продавайки катализатора на черния пазар.

Предотвратяване на кражба на катализатор

Основна цел остават по-старите автомобили, тъй като напредъкът в ефективността и технологиите означава, че последните поколения катализатори на съдържат значително по-ниски количества благородни метали, като същевременно вършат работата си също толкова добре или дори по-добре - това означава, че тяхната стойност за рециклирането е много ниско и те не са привлекателни за крадците.

Кражбите остават сериозен проблем и докато производителите направят нещо по въпроса, ще отнеме известно време на тези промени, за да се филтрират до колите, които купувате. Все още можете да направите много, за да не станете жертва, така че продължете да четете за нашите най-добри десет съвета, за да спрете кражбата на катализатора ви.

Как да намалите риска от кражба на вашия катализатор

Обръщайте специално внимание къде паркирате. Ако може паркирайте близо до бордюра или до ограда/стена, за да предотвратите достъп отдолу на колата. Но не забравяйте да вземете предвид пешеходците. За да откраднат частите, крадците трябва да се плъзнат под автомобила и да използват режещи инструменти, за да отделят кутията от тръбите около нея. Това означава как паркирате колата си от значение. Паркирането близо до стени или огради може да помогне, но не забравяйте да не блокирате пешеходния достъп, особено за хората в инвалидни колички.

Паркирайте на осветени места – простичък съвет, който обикновено помага и срещу други кражби.

Заварете болтовете на катализатора. И това не е 100% гаранция, но колкото по-трудно е за престъпниците, толкова по-голям шанс да се откажат от посегателство върху колата ви.

На Запад масово започват да маркират катализаторите си със сериен номер. Той идва в комплект със стикер, който поставяте на стъклото, за да се вижда, че катализаторът е маркиран. Това прави продажбата му по-трудна.

В Западна Европа и Щатите придобиват популярност катинари за катализатора – по същество метално въже или верига, която се закача за изпускателната система и каросерията и пречи да се изреже катализаторът.