Джигит без регистрационна табела в задната част на автомобила бе заснет да кръстосва пловдивските улици. Хондата без заден номер е заснета на бул. "Цар Борис III Обединител", точно пред Панаира на 30 август тази година.

„Изпревари ни изневиделица, и тогава видяхме, че няма номер. После се шмугна между колите и от най-дясна лента отиде в най-лява и на кръговото зави по бул. „България”. Опитахме се да го догоним, за да видим дали и отпред е без номер, но в трафика това нямаше как да се случи, без да нарушаваме правилата”. Това разказаха пред TrafficNews очевидци, заснели нарушителя.

Естествено има няколко варианта автомобилът да се движи без регистрационен номер – може да е изгубен случайно, да е откраднат, а шофьорът все още да не е разбрал, че е в нарушение. Съществува и хипотезата обаче, водачът да тества автомобил, който иска да купи, но все още не е регистриран. Не е изключен и варианта самият автомобил да е спрян от движение поради определени обстоятелства.

Каквато и да е причината обаче, според ЗдВП наличието на регистрационен номер на автомобилите е задължително изискване, което се прилага за всички превозни средства. Отговорността за безопасността на номерата на колите се носи от собственика.

Направи си сам! Шофьор си нарисува номера, кара си из Родопите

Направи си сам 2: Шофьор си скри номера, кара си по магистралатаЗа подобно нещо тарикатът може да лежи в затвора и да отнесе до 10 000 лева глоба

Управлението на автомобил без номера е деяние с повишена обществена опасност, с оглед факта, че по този начин се възпрепятства възможността да бъдете идентифицирани при извършено от вас нарушение или престъпление на пътя, съответно да бъдете открити и подведени под отговорност.

Именно затова законодателят цели повишена взискателност към водачите на МПС и затова при определена степен на обществена опасност, деянието, изразило се в управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред, се квалифицира като престъпление, а не като административно нарушение.

Ако управлявате МПС, което е регистрирано, но е без поставени регистрационни номера, тогава последното ще се квалифицира като административно нарушение, а не като престъпление.

За подобно нарушение нормата предвижда две алтернативни наказания – лишаване от свобода до една година или глоба в размер от 500лв  до 1 000лв.,а ако съдът замени наказателната отговорност с административна се налага наказание глоба в размер от 1000 до 5000 лева.