С условна присъда се отърва 21-годишна жена от пловдивското село Белозем, уморила двете си деца. Днес Мария Минкова се изправи пред Районния съд като обвиняема за причиняване на смърт по непредпазливост на едномесечния й син.

Малкият Генчо пипнал вирус и Мария го завела в болницата в Раковски, където медиците  изписали лекарства и изпратили бебето за домашно лечение. Понеже нямала пари, майката не купила сироп и антибиотик, а оставила кашлицата "да премине от само себе си”.

Здравословното състояние на Генчо обаче се влошило. Той получил тежък бронхит, а майката отново не предприела мерки. След седмица бебето починало. Заради проявеното фатално безхаберие Мария била задържана и обвинена в смърт по непредпазливост.

По време на заседанието Минкова се оправда, че е искала, но не е можела да закупи лекарствата, защото е нямала пари. Сега съжалява, но не можела да върне времето назад. Мария призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура.

Държавното обвинение в лицето на прокурор Кичка Казакова поиска от магистратите 21-годишната майка да бъде призната за виновна и да изтърпи наказание, което обаче да е условно. Като мотиви Казакова изтъкна чистото съдебно минало на жената и самопризнанията й.

В същото време прокуратурата разказа за стар случай, отново завършил със смърт на дете на Мария.  На 15 години тя ражда първото си дете, което кръщава Генчо. Когато малчуганът е бил на две годинки, го оставила да си играе сам в двора на къщата. В един момент обаче, хлапето влиза във външната тоалетна, пада в отворената дупка и се удавя. Тогава е започнато разследване, но поради липса на улики Мария не е обвинена за инцидента, стана ясно от разказа й пред репортер на TrafficNews.

„Не за пръв път става подобен инцидент в семейството на Минкова. Тя е съзнавала, че детето е болно, но не е предприела никакви мерки. За това говорят разпитите на свидетели и експертизите по случая”, заяви Казакова по повод последната трагедия в семейството на Мария.

Нейният защитник обаче помоли съда за условно наказание.

„Тя е майка на три деца. Моля за условна присъда, а не пробация, тъй като ако не се яви в службата, ще се наложи да изтърпи наказанието си ефективно. Тя не може да разбере същината на процеса, действията и последиците”, заяви адвокат Чоно Христозов.

„Искам да си гледам децата. Искам условна присъда”, бяха единствените думи на Мария.

В коридорите на съда тя разказа пред наш репортер съдбата си. След трагедията с удавена първа рожба,  още същата година се появява второто дете – отново момче на име Ангел. Ражданията не спират до тук. Преди 2 години и половина ражда още едно момче – Илиянчо.  Малко след появата на хлапето тя забременява отново, именно с починалия Генчо.

„Беше на един месец и се разболя. Не казах на лекарката, че не му давам лекарствата, за да не се кара. Просто си почина от кашлицата. Сега пак имам бебе – момиченце. На 4 месеца е и се казва Божидарка. Вече знам да ги гледам добре. Всички деца са от един баща. Той работи, а аз си ги гледам. Първият Генчо падна в много дълбока дупка и се удави. Не помня вече как стана”, разказа Мария пред TrafficNews.

В крайна сметка Минкова получи 1 година и 4 месеца условна присъда. Изпитателният срок е определен в размер на 4 години. Жената ще трябва да заплати и всички разноски по делото - 833 лева.

„Забрави името Генчо, не е на късмет. Когато някое от децата ти е болно си длъжна да го заведеш на лекар. Ако нямаш пари – казваш това на доктора и той те праща в болница. Всички ние работим и си плащаме осигуровки, за да може държавата да се погрижи за твоите деца. Ако не беше твоята глупост, сега детето ти щеше да е живо”, каза съдия Герцова след произнасяне на присъдата.  Поучителната й реч бе чута от Мария, която след заседанието заяви, че ще внимава.