Глобиха фирмата на Байрям Солак с 3 хиляди лева. Дружеството е било дадено на съд, а причината – работници са били спипани на строителен обект без да имат сключен трудов договор.

Името на бизнесменът нашумя около казуса с 16 декара зад хотел „Санкт Петербург”. Теренът, който в момента е парк е закупен от Солак преди години от Георги Гергов. Инвестиционните намерения на бизнесмена е да се изгради жилищен комплекс, но желанията му бяха спрени от редица протести от жителите на Кършияка, които искат да запазят парка си.

Дружеството „Солак 77“ , което е с капитал от 2 лева и е регистрирано в село Мулдава - Асеновградско, се занимава със строително-монтажна дейност.Именно там е и регистрирана фирмата, която притежава парка зад хотел „Санкт Петербург”. Един от обектите на фирмата е комплексът, който се изгражда до Стоматологичния факултет - "Младежки хълм" в пловдивския квартал "Триъгълника". Комплексът се строи от фирма „Тарамекс”, която е свързана с Таха Рахман. Именно бизнесменът от йордански произход бе спряган за реален собственик на терена зад хотел „Санкт Петербург” от хората от Инициативния комитет, а Солак за негово подставено лице. Тогава Рахман отрече да има общо с парка в Кършияка.

Таха Рахман: Нямам общо с терена от 16 дка в Кършияка, преди го исках от Гергов за паркингЖивея наблизо и познавам г-н Солак, вероятно за това ме свързват с имота, заяви предприемачът

Именно в комплекса срещу Денталния факултет е била извършена проверка от страна на Инспекцията по труда в края на месец март тази година.  При акцията служителите на ведомството спипали двама братя, които се занимавали с довършителните дейности, но без да имат сключен трудов договор към дружеството. Пред инспекторите мъжете заявили, че са били повикани от управителя на фирма „Солак 77“, с когото са се договорили за работно време, начин на работа, както и заплащането на квадратен метър. Братята споделили още, че са на строителната площадка от два дни, но не са сключили нито граждански, нито трудов договор.

Инспекторите издали предписание на фирмата, а след по-малко от 10 дни повикали собственика на среща, за да му връчат и наказателното постановление. Там било вписано, че дружеството не е изпълнило една от най-важните директиви от Кодекса на труда, а именно да назначи работниците си с трудов или граждански договор.  

Управата на „Солак 77“ веднага са атакували наказанието в съда, като мотиви са изложили, че случаят е маловажен, а нарушението вече е отстранено.

Районен съд – Пловдив обаче  не зачете доводите за маловажност. Според магистратите, управата на дружеството е нарушило нормите уреждащи правоотношенията между работник и работодател. Налице е предоставяне на работна сила, което е следвало да бъде регулирано с писмен трудов договор, но не е сторено. Според наредбата в Кодекса на труда, подобно нарушение се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лева, а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Тъй като това е първо подобно провинение на фирмата, магистратите се смилиха върху дружеството на Солак и го глобиха с акт в минимален размер. Така той ще трябва да заплати сумата от 3 хиляди лева.

Това не е първата санкция на Байрям Солак. През април на бизнесмена бе написан акт за отрязаните дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург”. Общинският инспекторат е констатирал неправомерно отрязаните дървета, като санкцията за юридически лица е между 5000 и 10 000 лева. 

Санкция до 10 бона за Байрям Солак заради отрязаните дървета в парка в КършиякаОбщинският инспекторат прави нови проверки на 16 дка зад хотел „Санкт Петербург”

Акциите на Инспекцията по труда в комплекс  "Младежки хълм" стартираха още през януари, след инцидент с работник, завършил с фатален край. Както TrafficNews съобщи,  53-годишен работник загина на строежа, след като бе ударен от тухла, паднала при издигане на палет.  Загиналият работник оставя семейство и деца.

Загиналият мъж край Младежкия хълм е работник, бил ударен от тухла СНИМКИ53-годишният мъж изпаднал в безсъзнание от удара, а след това починал

Санкцията спрямо Байрям Солак подлежи на обжалване и протест.