Всички настояваме за големи промени в града и държавата, която живеем, но рядко обръщаме внимание на дребните неща. А ако самите ние се правим, че не забелязваме уж малките проблеми, рискът след това да пренебрегнем сериозните е доста голям. Един от подстъпите към Сахат тепе в центъра на Пловдив се е превърнал в абсолютна кочина. Стотици фасове от цигари застилат стълбите, които се качват нагоре към прочутата Часовникова кула. Стълби, по които ежедневно освен пловдивчани, минават и много туристи. 

Причината за тази концентрация на угарки точно на това място е лесно обяснима- въпросните стълби се намират на по-малко от 10 метра от входа на професионалната гимназия по облекло "Ана Май". В междучасията учениците излизат навън и под "зоркия" поглед на охраната бързо палят поредната за деня цигара. След това някои хвърлят угарката в коша, който е е поставен в подстъпа на стълбището, а други просто ги стъпкват върху паважа, който вече почти не се вижда. Емотикон, нарисуван върху кошчето, с тъга гледа към килима от фасове, който свързва тепето с входа на гимназията. 

Далеч сме от мисълта, че само ръководството на училището носи отговорност за нелицеприятната гледка. Тук под въпрос можем да поставим възпитанието, родителския контрол, мълчаливото съгласие на родители и учители, с което десетки ученици пушат необезпокоявани пред входа на училището. Комбинацията от всички тези фактори променя тотално ценностната система на тийнейджърите, които започват да смятат, че е напълно нормално да нарушават правилата и да живеят в кочина. Философията "Не ми пука" не е подходяща нито за учениците, нито за техните учители. Но ако тийнеджърите ще продължават да пушат там, поне да бъдат така добри са си пометат фасовете.