Използването на индивидуални електрически превозни средства( всички тротинетки, скутери и други) става все по-разпространени, но с тях и опасностите за участниците в движението по пътищата – по-големи.

Въпреки че преди три години се приеха основните разпоредби за използването на ИЕПС в Закона за движението по пътищата, почти никой не ги спазва, контрол липсва, а явно и санкционирани.

Поредният пример е от центъра на Пловдив, като мъж с тротинетка кара поне с 60 км/ч покрай автомобилите. Според промените от 2020 година тротинетките не могат да се движат с повече от 25 км/ч и то на само на пътища, които позволяват скорост до 50 км/ч.

Мъжът от видеото, което бе изпратено от наш читател,  се вижда, че извършва поне три нарушения. Първото е свързано със скоростта, а второто е, че навлиза в участък, където е забранено използването на велосипеди. В тунели и подлези има забрана за карането на велосипеди, както и електрически превозни средства.

Третата разпоредба, която тротинеткаджията нарушава, е начинът на предвижване. По правила тя трябва да е в най-дясната част на лентата, ако липсва велоалея. От кадрите се вижда как мъжът кара в средата на пътя, а след това се мести зад автобуса в дясното платно.

За всяко едно от нарушенията мъжът трябва да плати между 10 и 50 лева, ако отново  се движим по Закона.  В Столична община вече имат цяла отделна наредба за движението  на индивидуални електрически превозни средства. Пловдивският общински съвет обаче все още не е приел такива разпоредби. Очаква се това да стане до няколко месеца, като промените ще се отразят в Наредбата за движение по пътищата на Община Пловдив.

Видео: