Тежкият трафик и монтажа на нови светофарни уредби продължават да измъчват шофьорите в Пловдив. Всеки ден се образуват страшни задръствания на възловите кръстовища в града. Трафикът се усложнява и от абсурди, като един конкретен светофар под тепетата.

Читател на TrafficNewS.bg ни изпрати клип на светофарна уредба, на която зеленото свети едва 8 секунди. Чакащите автомобили стоят с минути, за да могат да преминат. Изключително неприятно е, че става дума и за един от най-натоварените булеварди в Пловдив - клипът е направен на кръстовището на булевард "България" с улица "Победа".

Ситуацията е от типа "тъкмо тръгнеш и трябва да спреш". Когато на опашка се наредят 20 автомобила и нагоре, подобно краткотрайно зелено може още повече да обърка трафика в града. И, разбира се, допълнително да опъне нервите на шофьорите. 

Повишено внимание и търпение трябва да имат шофьорите до края на тази седмица на няколко възлови кръстовища в Пловдив заради монтажа на нови светофарни уредби. Подмяната ще се извърши по следните кръстовища в периода до 20-ти декември.

бул. Дунав –  ул. Победа

бул. 6‐ти Септември – бул. Цар Борис III Обединител

бул. Източен – ул. Марин Дринов

бул. Източен – бул. Санкт Петербург/ бул. Хр. Ботев

бул. Цар Борис III Обединител – ул. Света Петка

бул. Мария Луиза – ул. Лев Толстой

бул. 6‐ти Септември – бул. Цариградско шосе/бул. Освобождение

бул. Мария Луиза – ул. Петко Д. Петков

Подмяната на светофарните уредби е част от  Транспортния проект на Пловдив. Той е  на обща стойност 6,2 милиона лева. В рамките на договора ще бъде изградена и внедрена система за управление на трафика, включваща 50 нови светофарни уредби и камери на места, които да изчисляват трафика по всички невралгични кръстовища.

Софтуер ще дава предимство на местата с по-голям интензитет на движението и ще дава по-дълга зелена сигнализация, за сметка на други места, по които движението е по-малко. Цялата информация ще постъпва и в Центъра за градска мобилност, който при извънредни ситуации също може да се наеме с регулирането на движението в града.

Система включва и  система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg