Умишленото тровене на животни в район „Северен” продължава. Екипът на TrafficNews неведнъж е давал гласност на проблема, който изглежда се превърна в системен. Живущи в блоковете, намиращи се в близост до парк „Рибница”системно сигнализират до нас, че намират трупове на мъртви котки и кучета в района.

От известно време неизвестен напоява храна с отрова и я разпръсква из квартала, твърдят те. В началото на юли собственици на кучета пък разказаха, че и домашните им любимци са загинали вследствие на натравяне, докато се разхождали.

За поредния такъв случай разказа зоодоброволка. Зоодоброволците получават специален сертификат заверен от кмета на община Пловдив, който им дава правото да полагат грижи за безстопенствени котки и да съдействат на екипите на Зооветеринарния комплекс. Тя разказа, че се стреми да кастрира колкото се може повече животни, като ги и обезпаразитява, но единственият проблем е, че няма къде да ги подслони.

Преди няколко дни тя отново намира трупове на котки между двата тунела на Големия гигант. Твърди още, че няма как толкова много животни да загинат наведнъж от естествена смърт и е категорична, че някой умишлено трови котките. Преди месец хората възнамеряваха да се поставят видеокамери, за да се установят извършителите по-бързо и да понесат необходимото наказание.  

От полицията заявиха, че във всяко РПУ има създаден екип, който разследва постъпилите сигнали за престъпления срещу животни. Те не се занимават само с това, но разследват приоритетно случаите на насилие спрямо животни. При получаване на сигнал незабавно се започва проверка на случая, увериха от полицията.

Ако попаднем на труп трябва да сигнализираме до телефон 112. В този случай след извършване на аутопсия и установяване на причините за смъртта може да се образува производство и съответно да стартира разследване по случая.

За това обаче е нужно гражданите, които намират трупове на животни да отидат в най-близкото районно и писмено да декларират престъплението, в противен случай от МВР трябва да прекратят случая.

Ако аутопсията докаже, че животното не е починало от естествена смърт, а е било натровено, започва разследване, за да се установи извършителят, считайки се за умишлено убийство.

В България насилието върху животни е криминализирано. Прокуратурата може да започне разследване по чл. 325б, гласящ, че, който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Сигнали до зоополицията могат да се подават на телефон 112 и на директните телефони на районните управления на МВР в Пловдив.

Ето и още по темата:

Деца играят край трупове на котки в парк „Рибница”, чистачките ги подминаватКой трябва да се погрижи за телата на мъртвите животни?

Жестокост! Масово тровят котки и кучета в СеверенЗачестяват случаите на намерени трупове на животни в района