„Трябва ли граждани да подават сигнал за трупове на умрели животни, докато чистачки от общинските предприятия ги виждат и ги подминават?”. Този въпрос задава читателка на TrafficNews, която е попаднала на два трупа на котета в Пловдив.

Тя открива телата на котките в един и същ район. Едното е намерено в парк „Рибница”, а другото на ул. „Пазарище” №3.

„Когато минах по-късно се надявах, че някой от ОП Чистота” се е погрижил за тялото на мъртвото коте, което беше хвърлено на алеята между двата Гиганта в парка, понеже служителите забелязаха труповете, но се оказа, че само е преместено по-навътре, в самия парк.

Другото коте намерих пък на един от тротоарите на паркинга в близост до парка. Пак някой се е погрижил да ги премести, но не и да извика някой да го прибере.

Едно намерено коте е една случайна случка, две са вече новина за локална медия. Надявам се да ми позволите с този сигнал да отправя молба към всички да се грижим по-добре за околната ни среда”, разказа тя.

Най-вероятната причина за тяхната смърт е разпръскване на отрова, коментират читатели, които живеят в района и апелират стопаните на животни да пазят четириногите си. 

„Там играят нашите деца. Защо служителите от ОП „Чистота” виждат труповете на животните, но не сигнализират съответните институции, за да дойдат и да ги приберат?”, изразяват възмущението си читателите ни.

Голяма част от гражданите изхвърлят телата на мъртви животни в контейнерите за битов отпадък, което в тези високи температури представлява дори и опасност за околните.

Потърсихме ОП „Чистота” за коментар по темата, но от там казаха, че прибирането на трупове от улиците не е тяхно задължение, а е работа на ОП „Зооветеринарен комплекс” и нямат отговор защо служителките от предприятието, които са попаднали на труповете не са подали сигнала до тях. 

Сигнализирахме до ОП „Зооветеринарен комплекс” откъдето заявиха, че сигнал за труповете не е постъпвал до тях и веднага ще изпратят екипи до мястото, които да отстранят труповете от тревните площи и паркинга.

В случай, че попаднете на трупове на умрели кучета и котки на територията на Община Пловдив, за тяхното събиране се обърнете към ОП „Зооветеринарен комплекс” на телефонен номер 032/966-184.