Отровени котки и кучета лежат по парковете и улиците в район „Северен”. За това сигнализираха до TrafficNews, живущи в блоковете, намиращи се в близост до парк „Рибница”. Te твърдят, че случаите, в които намират трупове на котки в района са зачестили. Според тях, от повече от месец неизвестен напоява храна с отрова и я разпръсква в района.

Те съобщават, че вече няколко собственици на кучета сигнализират, че домашните им любимци биват натровени вследствие на изядена от тях храна в района. Притеснителното според тях е, че умишлените убийства на животни там зачестяват.

„Храня доста котки в квартала и от известно време бройката им намалява. Това го установих преди близо месец, когато случаите на намерени мъртви животинки започнаха да зачестяват. Нямам възможност да ги гледам вкъщи, вече гледам няколко, а съм и доброволец и се старая да кастрирам колкото мога повече котки”, разказа наша читателка.

Жената твърди, че най-вероятно храната е напоена с антифриз или друг вид отрова. Хората възнамеряват да се поставят видеокамери, за да се установят извършителите по-бързо и да понесат необходимото наказание.  

В България насилието върху животни е криминализирано. Прокуратурата може да започне разследване по чл. 325б, гласящ, че, който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.