Новогодишно тържество на служителите в златодобивното предприятие „Кумтор“. Около масите са и чуждестранните специалисти. Шотландецът Майкъл Макфийт е един от тях. Тогава той публикува в профила си във фейсбук нещо, което не би искал никога да е поствал.

„Фантастично празненство за Hogmanay (Нова година в шотландската традиция – б.р.) благодарение на Брен де Лос Сантос. Киргизстанците чакат на дълга опашка за специалния деликатес „конски пенис“.

Всъщност Макфийт се пошегувал с националния специалитет чучук (суджук – б.р.), приготвян от конско месо.

И както често се казва, това „взривило фейсбук“, пише clubz.bg. Поне в Бишкек. Масовото възмущение обаче не се ограничило до интернет. Служители на „Кумтор голд кампъни“ организирали подписка и изпратили писмо до Министерството на вътрешните работи, до главната прокуратура и до киргизстанския наследник на клона на КГБ – Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС).

Новогодишните празници не попречили на институциите да демонстрират изненадваща бързина. Още на 3 януари сутринта Майкъл Макфий бил арестуван при опит да напусне страната на летище „Манас“.

Днес вече всички документи по случая били предадени на ДКНС и службата ще прецени дали да повдигне обвинение срещу британеца, съобщи местното издание „Спутник“.

Сътрудници на милицията били събрали всички данни и ги предали в прокуратурата, допълва изданието. Първоначалното обвинение е по член 229 от Наказателния кодекс на Киргизстан за „подбуждане към национална, расова или религиозна вражда.“

Преди да бъде задържан, Майкъл Макфийт изтрил поста си от фейсбук и публикувал извинение.

 
“Искам да използвам случая, за да се извиня искрено за коментара, който направих тук за киргизките хора и конския пенис. Никога не съм искал да обидя някого и наистина съжалявам, защото не целях това. Искам също да кажа, че хората от снимката нямат нищо общо. Още веднъж, много съжалявам."
Това обаче не умилостивило властите. С „конския пенис“ шега не бива. Особено в Киргизстан.