Колко е хубаво да учиш в реномирана гимназия, намираща се в центъра на Пловдив. Не всички ценят това обаче, особено учениците от хуманитарната гимназия “Св. Св  Кирил и Методий”, които след междучасията оставят след себе си истински потоп от фасове и кутии от цигари пред сградата на училището. Районът около школото се е превърнал в кошче за боклук, въпреки множеството места, обозначени за изхвърляне на отпадъци.

Според минувачи, в междучасията гимназистите излизат на по цигара, а след това мързелът ги кара просто да стъпчат фаса на плочките и да го зарежат там.  „Ето какво оставят след себе си учениците, имайки предвид, че 3 големи коша за боклук са на 6-7 метра от мястото, на което пушат, това ли е възпитанието на младежите, и поведението отговаря ли учащи в една от най-реномираните гимназии в Пловдив, или просто е свързано с липса на обноски и добро възпитание, пише нашият читател”. По думите му на тях „не им пука” и дори не им прави впечатление как изгежда района около училището им.

Това поведение явно е практика сред учениците. През февруари TrafficNews писа за подобен проблем, но този път в района на професионалната гимназия по облекло "Ана Май". Там ситуацията въобще не се различаваше, а мястото бе заприличало на кочина. Ден след публикацията локацията пред школото бе изчистена до основи и отново заприлича на място, пригодено за отдих на ученици и минувачи.

Ученици от "Ана Май" превърнаха Сахат тепе в огромен пепелникВсяко междучасие учениците пушат под зоркия поглед на охраната и хвърлят фасовете си по земята

След публикация на TrafficNews: На стълбите на Сахат тепе вече няма нито един фасИскрено се надяваме след няколко дни да не се натъкнем на предишната гледка

В тези случаи вината е комплексна и не е само в поведението на учениците, а и в ръководството на самата гимназия, което очевидно не следи за това дали възпитаниците пушат необезпокоявано пред сградите на училищата си.

Медията ни се надява контролът свързан с този проблем да се засили, за да не превръщаме красивите алеи в огромни кошчета за боклук!