Майка от Пловдив се свърза с Trafficnews.bg, озадачена от това, което получава в държавната детска кухня за своето 10-месечно дете. Оказва се, че в детската кухня „Вълшебно детство” за децата, които са по-малки от 1 година, се предлага същият десерт с прясно мляко, какъвто е за децата, навършили вече годинка.  

„Не е ли задължително във всяка една кухня да има десерт без прясно мляко за децата до 1 година? Защото като попитах, от кухнята казаха, че само заради мен ще ми правят 1 десерт, но в другите ястия също имало прясно мляко. На всичкото отгоре често забравят да ми направят (нямали време, забравили, били в намален състав…) и ми дават ябълка за по-лесно. На другите деца дават всичко с мляко. Има ли и други такива кухни, стандартът не е ли за всички?”, пита майката.

Естествено, че когато става дума за детско хранене, има стандарти и законови изисквания за качество и безопасност, които трябва да важат за всички детски кухни – и държавни, и частни. Не само че е недопустимо да се предлага храна, останала от предния ден, но и храната трябва да отговаря на възрастта на детето. Какво казва законът?

С Наредба № 2 от 7 март 2013 г. на Министерството на здравеопазването се уреждат изискванията за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години, организирано на територията на детските заведения и детските кухни. Според Чл. 13. от нея:

Приемът на мляко и млечни продукти в детските кухни при деца до 1-годишна възраст се осигурява при спазване на следните изисквания:

- ежедневно включване в менюто само на промишлено произведени млека за кърмачета;

- включване в менюто на пълномаслено кисело мляко (3 – 4,5% масленост) от 9-месечна възраст като компонент на ястия или десерти;

- не се допуска предлагане на прясно мляко (краве, овче, козе, биволско).

Ясно и просто.

Репортер на TrafficNews.bg направи бърза проверка в няколко детски кухни в Пловдив и установи, че изискването на деца до 1 годинка да се предлага храна с адаптирано мляко, а не с прясно мляко се спазва. Това е факт в детски кухни в квартал Смирненски, в Кършияка, в ЖР „Тракия”… В детската кухня „Вълшебно детство” обаче нещата стоят по друг начин. Там майките ги питат дали детето е захранено с мляко и попълват декларация в този смисъл. Казано просто – няма значение дали детето е под 1-годишна възраст – ако майката каже, че то е захранено, на него му се дава прясно мляко. Въпреки Наредбата!

Само да вметнем за тези, които не са наясно: Наредбата е нормативен акт, който се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен.

Свързахме се с директора на детската ясла, към която е кухнята – г-жа Милушева, която отрече да има проблем, тъй като майките, подписвайки тази декларация, сами изразявали желание децата им да консумират храна с прясно мляко. Останахме с впечатление, че г-жа Милушева се интересуваше повече от това „коя е майката и кое е детето”, отколкото трябва ли изобщо да се предлага храна с прясно мляко на деца под 1 годинка, след като това изрично се забранява в Наредбата.

Един ден след нашия разговор в детска кухня „Вълшебно детство” внезапно се появи безмлечен десерт и информация за майките какъв е той за деня. В случай, че някоя от тях се сети, че детето й не е навършило 1 година. Само че… всеизвестно е, че прясно мляко има не само в десертите, но и в доста от останалите ястия – супи и основни. Така че „екстрените” мерки, взети от ръководството на кухнята, май не са особено ефикасни.

Свързахме се с РЗИ – Пловдив, откъдето обещаха да направят проверка в детска кухня „Вълшебно детство” и да излязат със становище. Trafficnews.bg, разбира се, ще ви запознае с него.

Очаквайте продължение!