Атентаторите в Париж и в Брюксел се оказаха европейски граждани. Много хора си задават въпроса как тогава тези мъже се докосват до тероризма.

Оказва се, че далече от Европа още от малки много деца се учат на джихад.

"Използването на децата във войната е най-ужасяващото нещо, но това става все по-масово. За съжаление, тази практика се е използвано и през Първата световна война", заяви Мохамад Ал Бармауи, представител на сирийската опозиция в предаването "Събуди се" по Нова ТВ.

При използването им за тези цели, децата стават роби на Халифата или на емира. Те се научават от малки да правят това, което им се казва. Някои от тези деца са сираци, загубили родителите си във войната. Други се обучават да убиват срещу заплащане, в някои случаи, подстрекавани от родителите си.

"Дават им се около 200 долара, което е равно на един голям войник, който воюва за ИДИЛ", обясни Мохамад Ал Бармауи.

Децата се използват от две страни, за да извършват атентати, като деца-камикадета, и да пазят армията, като стоят пред нея като щит. Според Бармау, ако светът не вземе мерки за това, тези деца ще се превърнат в абсолютни убийци.

"Това е непознато явление за нас в този му мащаб. И трябва да впрегнем всичко, за да се противопоставим", коментира темата доц. Велина Тодорова, български експерт, участвал в изработването на проект за стратегия за правата на децата.

По последни данни почти 4 млн. сирийски деца са се родили в началото на военните конфликти.

Техните животи са белязани от страх и насилие. В това число влизат повече от 306 хил. деца, които са родени като бежанци след 2011 г.

Повече от 80% от всички деца в Сирия са засегнати от конфликтите.