Поредна фишинг схема атакува потребители в платформата OLX. За това сигнализира до TrafficNews потребител, попаднал на измамната практика.

Жената разказва, че публикувала през профила си артикул за продажба – зимно яке на стойност 55лв.. Скоро след това бил проявен интерес от потребител с име „felipejeannie279“. Последвала кратка писмена комуникация, в която същият помолил за повече информация относно продукта. Поискал обаче тя да бъде предоставена в WhatsApp, а не в чата на платформата OLX, който има защита при фишинг практики.

Именно там измамният профил съобщил, че е направил поръчка и заявил желание стоката да бъде пратена по куриер до Анна Волош във Видин.

Изпратил линк, който препраща към сайт обявяващ стартирала поръчка. Записано е, че „Купувачът е платил стоката“ и за да се осъществи доставка чрез куриерска фирма, продавачът трябва да въведе данните на картата си – номер, валидност и CVV код.

Потвърдете получаване на плащането чрез връзката и куриерът ще ви се обади обратно“, написал мнимият купувач.

Въпросните данни обаче са строго конфиденциални и при разпространението им се допуска възможността друг да извършва операции с картата. Същото е сигурен знак, че в действията на потребителя нещо е нередно.

За да се предпази от измама, жената отказала да попълни данните си и помолила плащането да се осъществи чрез наложен платеж.

От този момент нататък „felipejeannie279“ спрял да отговаря на съобщенията ѝ. По-късно деактивирал профила си в OLX.

Припомняме, че подобни съобщения от различни институции, банки и организации, които не са изпратени от официален канал, но добре илитират интерфейса им, обикновено са свързаин с измами. В случай че сте получили такова съобщение, следва незабавно да го изтриете, без да следвате линка и без да въвеждате никакви данни. Ако сте въвели информация, променете своевременно потребителското си име и парола за достъп до онлайн банкирането. Важно е да знаете, че банка или друга институция при никакви случаи няма да поиска от Вас да предоставите данни за пароли, ПИН или CVC/CCV код на карта, както и други данни, свързани с достъпите за електронно или мобилно банкиране.

Съвети от ГДБОП как да се предпазим от фишинг атаки