„Мечтайте, творете, растете щастливи!“

Това прекрасно послание, отправено към децата на Пловдив, е само мътен спомен от добрите намерения на изградената с дарения детска площадка в ж.р. „Тракия“.

Съоръжението до храм „Свето Преображение Господне” от месеци е по-скоро белег на диващина. Веднъж попаднала в полезрението на вандали, днес детската площадка е почти изцяло компрометирана и дори опасна за малчуганите. Люлките са счупени, стърчат железа, покривите на къщичките са изпотрошени, има откъртени уреди.

За дарителите това би била болезнена гледка.  Но не само за тях. На този разрушителен фон родители се възмущават и изказват притеснението си да оставят децата си да си играят вътре:

Изпочупено, опасно и грозно. А децата ни обичат тази площадка и искат да си играят там“, споделя ангажирана пловдивчанка.

Редно е да отбележим, че мястото е изградено преди близо десетилетие и част от амортизацията се дължи именно на това. Въпреки това обаче видно става ясно, че някой си е "поиграл" недобросъвестно. 

Припомняме, че преди близо два месеца кметът на „Тракия“ Костадин Димитров информира, че реконструкцията на въпросната площадка е планувана и подмяна на изпочупените съоръжения предстои да бъде реализирана в по-топлите месеци.

За съжаление, тази площадка е правена преди много години с дарения. С времето тя не е особено устойчива и заради недобросъвестно обсъждане е в такова състояние. Няколко пъти вече е била ремонтирана, но отново има съоръжения за подмяна. Вече сме изготвили обществена поръчка, очакваме през март месец да бъде реконструирана“, поясни Костадин Димитров пред TrafficNews.

Районният кмет поясни, че вандализмът е все по-сериозен казус, с който градът и местната власт трябва да се бори. Независимо от мерките, които се предприемат, проблемите не секват.

Така например няколко месеца след гръмналото в медиите посегателство над барбекютата в парк Лаута, за което TrafficNews ви информира, са регистрирани и заловени нови трима малолетни вандали, рушили съоръженията.  

След вандалщината в Лаута: Слагат нови барбекюта, полиция проверява записитеЩе бъде и обновена и зоната около мястото за отдих

„Обществото е готово и чака тези хора да бъдат подобаващо наказани. Иска да види, че те полагат труд на мястото, на което са посегнали. Това обаче все още не се е случило, а проявите са с все по-висок интензитет“, заключи Димитров.