Последната зимна буря, която в края на ноември събори стотици дървета в Пловдив, нанеси щети на над 100 автомобила. Още тогава бе повдигнат въпроса кой ще поеме щетите по движимото имущество на пловдивчани, което пострада заради падналите клони и дървета.

Кой ще поеме щетите по десетките коли в Пловдив, потрошени от падналите клони?Общините носят отговорност при подобни повреди

Пловдивчаните, които имат „каско”, можеха да се обърнат към своите застрахователи, които след това пък да си търсят парите от Община Пловдив.  Исковете към градските власти обаче не са само от застрахователни компании, а и от физически лица.

Така пловдивчанин, чиято кола е пострадала при силен вятър, осъди управата да му изплати обезщетение в размер на 2730 лева. Те са заради щетите от паднало дърво върху автомобила му, паркиран пред дома му.

От делото става ясно, че въпросното място е имало две дървета „айлант“, като са били със заповед за премахване от „Градини и паркове”, но те така и не били отрязани, въпреки че са опасни.  Така при влошаване на времето едното от тях паднала и нанесло значителни щети по колата му. 

Въпреки че юристите на Община Пловдив твърдят, че колата е била спряна в нарушение, от съдът са отхвърлили техните възражения. В заключението на съдебния състав ясно е посочено, че дърветата и декоративната растителност са собственост на Община Пловдив и тя отговаря за тяхната поддръжка. Тук е било налице бездействие от страна на общинските служители, още повече, че е имало заповед за премахването на дърветата.

В друг случай, пък пловдивчанка осъди Община Пловдив за потрошената си кола в огромна дупка от пътната мрежа. Нейното обезщетение е размер на 332 лева заради унищожените й две гуми след попадане в дупката.

Тук отново съдът изтъква, че задължение на управлението на града е да поддържа в добро състояние пътната мрежа, като също е налице бездействие от тяхна страна.

Над 100 автомобила са пострадали от паднали клони в Пловдив и областтаНад 300 сигнала е получила пловдивската пожарна

СНИМКА: АРХИВ