Все по-нагли стават опитите на измамниците да източат пари, лични данни и чувствителна информация. Миналата седмица ви разказахме за нова схема, в която българи, които продават колата си чрез едни от големите платформи за коли в Европа, попадат под прицела на мошеници. 

Пловдивчанин, който е пуснал обява за колата си, получава десетки предложения от хора, които се представят за "сигурни купувачи". 

Комуникацията започва в платформата за покупко-продажба на коли, но още на първото съобщение от тяхна страна, те проявяват сериозен интерес и искат имейл на продавача. Именно чрез имейли започва и по-разгорещените разговори, в които много скоро мнимите купувачи искат банкова сметка на купувача и го уверяват, че ще му преведат парите за колата. В случая става дума за сума от порядъка на 70 000 евро. Те уверяват продавача, че ще изпратят транспортна компания, която ще дойде да вземе автомобила от България и ще го закара до купувача. Обикновено измамниците се представят за немци, француси, руснаци и англичани. 

Пич, къде ми е колата? Измамници "купуват" български автомобили за хиляди евра, намесват ИнтерполПращат банкови и лични документи, за да ви заблудят

Разказахме ви още, че измамниците пращат банкови документи за преведените суми, като настояват да се направи превод за "освобождаването на парите". Те дори изпращат документи с печати от транспортни фирми, които "идват да вземат колата", както и писма със съдържание "Всички транзакции от нашата банка минават през Интерпол". 

Днес ще ви разкажем продължението на тази история и още една измама - този път, свързана с използването на името на една от най-големите платформи за търговия с криптовалута - Binance. 

Други псевдокупувач се свързва с нашия продавач. Отново комуникацията се мести в имейл. Този път купувачът се представя за Станимир Наплатанов. Първоначално Наплатанов иска колата да бъде пратенана във Франция, после размисля и посочва Таджикистан. Изпраща и парите. Продавачът получава имейл от платформата за криптовалута Binance, че сумата от близо 70 000 евро е преведена. Имейлът изглежда досущ като истински. Подателят му е do-not-reply@mailersp2-binance.com , което изглежда изключително автентичен адрес. В имейла се съдържа и линк към платформата и се приканва продавачът да приложи необходимите документи - лична карта, снимка, както и договор за продажба на автомобила. 

Проверка в сайта на Binance показва, че имейл адреса обаче не попада сред множеството легални имейли, с които оперира системата на криптоплатформата. Оказва се, че заради измами платформата дори е създала страница, на която всеки може да провели дали линк или мейл адрес наистина принадлежат на криптоплатформата.

Друг измамник пък праща документи от куриерска фирма, която идва да вземе колата на продавача. Пловдивчанинът настоява да се чуят по телефона и разговор се състои. Не особено съдържателен, но го има. След комуникация и в друго приложение за чат, пловдивчанинът праща линк за локализиране на отсрешната страна, която твърди, че се намира във Франция. Оказва се, че наистина измамниците оперират от територията на страната - локацията показва Марсилия. 

Измамите са различни. Едни целят да дадете доброволно пари на измамниците, други да откраднат личните ви данни, а от там да могат да направят много по-големи беди с имуществото ви. Трети пък са обвързани с опит да бъде взета кола, за която не е платено. Във всички случаи обаче, да продадеш кола на европейския пазар става все по-опасно и рисковано начинание.