ТЕЛК отказа правото на придружител на мъж със 100% инвалидност, страдащ от Болестта на Бехтерев, епилепсия и умствена изостаналост, съобщава НоваТв. Сега за мъжа трябва да се грижи 84-годишната му майка - също инвалид.

В същото време, отново след решение на ТЕЛК, млад мъж източва държавни пари и симулира умствена изостаналост в продължение на 10 години.

Илия живее в Бухово и е 100% инвалид. Така се е родил. Доскоро ТЕЛК му е присъждал чужда помощ. За него се е грижела съседка. Преди 2 години обаче лекарската комисия решила, че чужда помощ вече не им е нужна.

Майката на Илия трудно обслужва себе си, а да се грижи за сина си й е почти невъзможно.

Така Таня Димитрова - сестра на Илия, веднага обжалва пред Националната лекарска комисия. Оттам връщат решението за преразглеждане. ТЕКЛ потвърждават решението си и отново отказват чужда помощ.

И докато семейството на Илия ще разчита на помощ единствено от Бога, в Кюстендил държавата дала хиляди левове на напълно здрав мъж.

„През месец октомври социални работници от изнесеното работно място в ромския квартал Изток при посещение на адреси виждат г-н Илиев да управлява лекотоварен автомобил”, уточнява Бойко Шопов, началник на Социално подпомагане - Кюстендил.

Дотогава Емил Илиев симулирал умствена изостаналост. Получавал финансова помощ, а съпругата му му станала личен асистент - също срещу заплащане от Държавата. До къщата им в ромския квартал на Кюстендил не може да се стигне. Ромският лидер посъветва екипа на Нова да не я доближава, защото можело да полетят камъни. А Емил вече е бил  затвора.

„Бяха разпитани свидетели, колеги, правени са експертизи в тази връзка и миналата година юли месец излезе окончателно решение на Общинския окръжен съд, с което беше осъден ефективно и в момента доколкото знам е в затвора”, уточнява Шопов.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg