Жена, която се представя за вдовица с български корени, упорито предлага да дари на избран от нея пловдивчанин 343 000 евро.

"Kазвам се Соня Олсон, майка ми е от България, баща ми е швед, израснах и живях във Франция. Днес съм много болна. Имам рак на матката и имам малко време да живея. Нямам деца, загубих съпруга си в автомобилна катастрофа преди седем години и не съм се омъжвала повторно. Имам 343 000 евро в сметката си и искам да ги даря. Моля, отговорете с този имейл, ако се интересувате", разпространява надлъж и на шир профил с име Sonja Olsson във Facebook. Олсон оставя имейл адрес, на който да ѝ пишат кандидатите да получат дарението и завършва с набожното пожелание "Бог да те благослови". 

Авторката разпространява апела си за търсене на човек, който има нужда от парите, в десетки пловдивски групи в социалните мрежи. 

Репортер на TrafficNews тръгна по следите на мнимия сигнал и се свърза с представилата се като дарителка на посочения имейл. Соня кара наш репортер да се представи и да защити претенцията си да получи дарението. Настоява да получи информация за самоличността ни и подробности за социалния статус, работна ангажираност и др. Кореспонденцията се извършва на развален български, твърде вероятно нескопосан превод от автоматичен онлайн преводач. 

След размяна на 5-6 имейла, Соня ни казва, че ще дари парите на нас /ако кажем една молитва/ и ни прехвърля към друг имейл, който представя че е на неин нотариус.

След няколко любезни приветствия за това, че сме избрани да спечелим, мнимият нотариус най-накрая пристъпва към желаната кулминация: "Така че, без повече приказки, дайте ни тази информация:  фамилия, име, професия, семейно положение, говорим език, телефонен номер, електронна поща, адрес, пощенски код". Отдолу пък има ВАЖНА забележка - мнимите дарители искат "Фотокопие на вашата лична карта или паспорт за потвърждаване на вашата самоличност". 

Всички това е изисквано, защото Соня Олсон трябва да ни добави в завещанието си. 

" На първо място, това ни дава известна информация, тази информация ще ни позволи да знаем с кого имаме работа.  Тази информация ще бъде изпратена до банката на моя клиент и също така ще ми позволи да съставя документа за дарение на нейно име, както и завещанието на г-жа OLSSON, което трябва да бъде включено в нейното досие. След като създадете своя файл, сега от вас зависи да подпишете документите, които удостоверяват и които ще показват, че наистина сте получателят на тези пари.  След като тези документи бъдат подписани, вашето досие ще бъде изпратено до Министерството на външните работи за валидиране и след това до банката на г-жа Sonja OLSSON за превод на 343 000 евро", пише още в кореспонденцията на развален преводен български. 

Разбира се, става дума за поредната измамна схема, в която се цели да се извлекат данни за самоличността и банковия статус на българи. Експерти предупреждават да не изпращате своя лична информация и документи към мними потребители. 

Профилът на жената в социалните мрежи не съдържа никаква информация за нея, а след като започваме да настояваме за контакт профилът е изтрит. Подобни схеми се мултиплицират през различни фалшиви профили. Понякога се краде самоличност на реални хора, а в други случаи просто няма подробна информация и снимки за хората, които се представят за благодетели. 

На наше искане да говорим по телефона или да се срещнем лично - Соня и нейният нотариус спират комуникация.