Междусъседска война стигна до опит за решаване на проблема с оръжие. На кадри от охранителни камери се вижда как мъж насочва пистолет към главата на съсед, разказва Нова. Причината се оказва, че съседите вдигали му твърде много шум.

Ситуацията се развила на 24 май в 4 часа сутринта в столичния квартал „Люлин”. Съседът на Ивайло Стоянов, потърпевш от случилото се, извадил пистолет и го насочил към главата му.

„Уплаших се много. Както за мен, така и за семейството ми. Защото жена ми и детето останаха в апартамента сами, докато аз се бутах с него и се опитвах да се отскубна и да се кача в асансьора”, разказва Ивайло Стоянов.

Всичко започва половин час по-рано. Охранителната камера на етажа запечатва момента, в който мъжът с пистолета връзва металната решетка със свински опашки.

„Целият проблем започна от това, че на комшията му пречи шумът от заключването и отключването на решетката. Което, по неговите дум,и било по 20-30 пъти на ден”, заяви Илияна Василева.  

В 4 часа сутринта обаче никой не е минавал през металната врата.  Съседите веднага се обаждат на полицията. А когато на мястото пристигат униформените от 9-о РУ, мъжът вече не е въоръжен.

„Вече нямаше оръжие. Полицаите нищо не го попитаха. Да му вземат оръжието, или поне някаква документация да проверят дали му е законно оръжието”, посочва Ивайло.

„Написаха просто протокол за ситуацията и си тръгнаха. Нито посетиха апартамента, нито го задържаха”, коментира Илияна.

Според Ивайло Стоянов - съседът му, който никой на етажа не познава, е бил във видимо неадекватно състояние. „Той спомена и пред дежурните полицаи, които дойдоха, че използва разни стимуланти.  Това, което мен ме притеснява е, че този човек е таксиметров шофьор. Превозва хора. Кара такси и е с оръжие. Това за мен е недопустимо”, посочва Ивайло.

От 2014 година мъжът с пистолета в ръка живее в общинско жилище. След получения сигнал, от общината са го уведомили, че ще му отнемат апартамента, ако системно нарушава правилата.

„Тъй като в конкретния случай говорим за първо такова нарушение, поне официализирано, което е само констатирано, но не е доказано, системно значи две или повече такива нарушения”, уточни Милко Младенов, кмет на столичния район "Люлин".

При опита да открием мъжа в дома му, не открихме никого. От СДВР заявиха за NOVA, че по случая е образувано досъдебно производство. Не стана ясно дали оръжието вече е иззето.