Преди седмица в Народното събрание отново се заговори за ограничаване на кметските мандати. По предложение на ПП-ДБ бе разгледана възможността да се въведе лимит до два кметски мандата, подобно на модела в Президентството. След редица аргументи против, дошли от ГЕРБ и ДПС, предложението бе отхвърлено.

В случаи като този на кмета на врачанското село Бели Извор обаче прилагането на подобен закон изглежда доста смислено. Кирил Илиев изпълнява третия си мандат в малкото населено място, а за това време е успял неколкократно да се появи в ефира на различни медии заради непреходната си любов към Тодор Живков и путинофилските си пристрастия. След издаването на закона, който обявява комунистическия режим за престъпен, той е бил обект на разследване, което не открива нарушения.

Престъпление може и да няма, но изразяването на лични позиции през Фейсбук профила му не спират да скандализират. Илиев не е пропуснал да изрази възгледите си по темата за ужасяващия случай от Стара Загора, при който 26-годишният Георги Николаев наряза 21 пъти с макетно ножче бившата си приятелка, обръсна ѝ косата и счупи носът ѝ от бой. Садистичното нападение предизвика лавинна реакция от коментари и протести в цялата страна.

Всеки се изказва, и добре че, тъй като покрай това лъснаха личностите на много граждани, толериращи и дори подстрекавали към насилствено „наказание“ жените „дето се забъркват с когото не трябва“, „сами са си го направили“, „си го просят“ или „трябва да разберат кой командва парада“. Няколко такива „мъже“ вече получиха звучен шамар от обществото.

Според кмета на Бели Извор Кирил Илиев обаче – хилядите българи, излезли по площадите в цялата страна, за да изкажат подкрепа към Дебора от Стара Загора, са всъщност политически активисти, чиято цел е да отвличат вниманието от предложението за смяна на националния празник.

Нещо повече – в коментарите откриваме, че кметът се е изказал и по темата с Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие/по-позната като „Истанбулската конвенция“/. Тя е често нападана именно то наследници на комунизма, които смятат, че ратифицирането ѝ ще внесе в държавата ни десетки вариации на полова идентичност. Или иначе казано – сума ти джендъри ще се появят изведнъж и ще запъплят, заразявайки околните.

„Уж в България не е приета конвенцията, а педалите растат като люцерна“, казва кметът и допълва в друг коментар: „Уж мъже не забременяват (засега), ама откъде се появиха толкова пендели?“.

Илиев явно се възмущава от голямата протестна вълна срещу домашното насилие, видно от друг негов пост: „Национален протест, организират за един престъпник. А за това, че сменят нац празник, готвят ни за война и разкостват държавата, мълчим. Ако това не е подмяна на дневния ред и замазване на проблема, здраве му кажи!“

А по повод поведението на млади жени изразява следната позиция:

  

Откриваме и спомен от статус преди 5 години, който гласи: "Чудя се, дали дъртата дупара и младата дупара са на околовръстното. Все пак пари имат да връщат", предсподелен с думите: "Ех Валче, кръв повръщаш, пари не връщаш"

Кирил Илиев едва ли си дава сметка, че коментарите в социалните мрежи придобиват по-голяма тежест, когато стоиш на кметски стол. Видно, той не е укоряван от околните, даже напротив. С разочарование откриваме, че подобно поведение се котира и среща одобрението на последователите му. Вероятно затова и трети път си го избират за управник.

Но ако прокремълско говорене, портрет на Путин в български кметски кабинет и руското знаме, закачено там, където следва да виси знамето на Европейския съюз, не са достатъчен довод за проверка на институциите – то консистентно насаждане на разделение между обществото и внушаването на опасност от военни действие от властимащ - следва да бъдат!