Шестгодишно куче почина при интервенция в пловдивска ветеринарна клиника. Животното от порода Померан било дългогодишен клиент на клиника „Свети Георги“, където преди дни извършили кастрацията му, сигнализират до TrafficNews стопаните му. В петък те го завели, за да премахнат конците от шевовете. Манипулацията извършил управителят на клиниката д-р Георги Сяров.

По препоръка на ветеринарния лекар стопанинът на кучето трябвало да държи, докато той отстранява конците, твърдят потърпевшите. По думите им те пожелали на животното да бъде поставена упойка, защото било по-буйно и се опасявали как ще понесе процедурата.

Лекарят каза, че няма нужда за такова нещо да му се слага упойка. Обясни на мъжа ми да го държи. Започна да маха конците, но при един от последните кучето започна да се мърда и със скалпела той преряза кръвоносен съд“, споделя собственикът на кучето. Това довело до огромна кръвозагуба, вследствие на която 6-годишният Померан починал. Стопаните винят за фаталния развой д-р Сяров, като определят действията му като престъпно невнимание“.

Медията ни потърси за коментар Ветеринарна клиника „Свети Георги“, откъдето потвърдиха за такъв случай. Разминаване във версиите на двете страни обаче има относно искана ли е асистенцията на професионалист или не.


Д-р Георги Сяров 

Случаят е от вчера. Стопанинът трябваше да го държи, за да свалим конците. Предупредих го специално, че трябва да го държи здраво. В момента, в който свалях последния конец, той го изтърва. Острието на скалпа преряза феморална артерия. Кучето умря от хиповолемичен шок – загуба на кръв“, коментира пред репортер на TrafficNews д-р Георги Сяров.

На въпрос не следва ли в подобни ситуации интервенцията да се съпровожда от асистенция на специалист, ветеринарът заяви: „Разбира се, но тъй като в момента асистентката я нямаше, той ме помоли сам да го държи. Каза – „нека да пробваме“. Това му бяха думите. И като го дъжра той, стана този инцидент“.

След прерязването на артерията кръвотечението е било спряно, а кръвоносния съд – зашит. „Куче вече беше изгубило доста кръв и не можа да се възстанови. Така се получи. Неприятен инцидент, но моята вина в случая я няма“, допълни той и отрече да става дума за лекарска грешка.

Ветеринарната клиника разполага с видео запис от инцидента, който е готова да предостави, в случай че се провежда разследване.