Кметът на Марково на ръба на закона, за да протегне ръка на бездомен дядо

Кой и защо остави възрастния човек на улицата?

Община Родопи, Пловдив
21.04.2019 12:15 2952 1
Кметът на Марково на ръба на закона, за да протегне ръка на бездомен дядо

Той е изоставен - няма семейство, близки и дом. Доскоро нямал и документи, не получава и пенсия. Няма и памет. Това е разказ за 71-годишния Петър и за един кмет, който се оказа на ръба на закона в опит да помогне на човек в беда. От съжаление кметът на село Марково протяга ръка на нуждаещия се мъж. Незнайно как възрастният човек се озовава в селото.

"Човекът няма никакви документи. За да може да му изкараме такива, трябваше да го регистрираме в селото", каза кметът на село Марково Пламен Кабаков.

Още тогава кметът алармира социалните, които обещават да настанят дядо Петър в дом за възрастни хора. Това така и не се случва досега. За зла беда възрастният мъж пада и си чупи става и изчезва. Два месеца Петър лежи в болница "Свети Георги". Преди няколко дни е изписан и откаран с линейка до центъра на село Марково, където е оставен на грижите на кмета.

"Пристигна линейка. Свали човека и си тръгна, без да информира никой кой е и какво му е. От социалните служби ми обясниха, че трябва да намеря място, където да пренощува Петър. Настаних го в кметството", разказа още кметът на селото.

От Агенция за социално подпомагане ни обясняват, че в центъра за временно настаняване в Пловдив няма свободни места. От болницата пък съобщиха, че възрастният мъж проявява симптоми на деменция, но разбира постъпките си.

Социалните обясняват на кмета да заведе възрастния човек в психиатрия. Документ за невменяемост няма. Не е законно човекът да бъде приютен в кметството. Ако се наложи да го напусне, той отново ще се озове сам на улицата.

"Институциите са задействани веднага. От болницата са казали, че ще го закарат в Марково", заяви Анна Кръстенова, Агенция за социално подпомагане.

С роднините си Петър не е в контакт от години, съобщава Нова тв. Има две деца, които живеят в София. Социалните служби мислеха, че са в чужбина. Увериха ни, че търсят близките.

От болница "Свети Георги" обясняват, че не трябва да транспортират по домовете пациентите си. Но има и изключения като Петър, който няма семейство, което да се погрижи за него. Лекарите информират и прокуратурата за случаите, при които пациенти на болницата са изоставяни в тежко състояние от близките си, които по закон трябва да се грижат за тях. Социалната държава в този абсурд се оказва само 1 човек - кметът.

"В случая аз съм в нарушение с това си действие. По закон могат да ме санкционират", сподели още кметът.

От Агенция за социално подпомагане обещават в началото на седмицата да настанят Петър в дом за възрастни хора с деменция. Вероятно кметът ще трябва сам да го превози до там. Дотогава ще остане да живее в кметството.

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
1 Коментара
Сортирай по
коментар

Диди 06:47, 23.04.2019

Я да попитам : какво е работил този човек на младини , за да не го търсят децата му значи е мързелувам .Сега да се грижи държавата ,да го храним ние ,така ли ? Ами то всички млади да си врят байрака и после държавата.

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина