Въздухът, който дишаме е основна тема за разговори, дискусии, планове и проекти на пловдивчани и ангажираните институции. Причината е ясна - замърсяването е сериозно и не са малко дните през зимата, в които буквално виждаме какво дишаме. Докато обаче кроим дългосрочни мащабни планове как да подобрим качеството на въздуха, е добре да следим за спазването на елементарните хигиенни норми, което със сигурност ще се отрази на количеството финни прахови частици във въздуха. 

Факт е, че строителните и транспортните фирми продължават да си равят оглушки и да превозват изкопаната пръст до съответните депа в нарушение на Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив. Товарът се превозва без да бъде закрит с платнище, а след камионите се стеле огромен прашен облак. След дъжд, в строежите и депата е кално, а влизайки и излизайки тежкотоварните автомобили разнасят кал по улиците, която след като изсъхне се разпръсква във въздуха под формата на прах.

Днес репортер на TrafficNews.bg за пореден път засече десетки камиони, които вкарваха прясно изкопана земна маса в депото, която се намира на бул. "Освобождение", точно срещу районното кметство. 

Вероятно обаче прозорците на отдел "Екология" не гледат в тази посока, защото на никой не му направи впечатление, че камионите се движат без платнища. Излизайки от калната поляна, те оставят след себе си огромни дири. 

Според общинските чиновници процедурата по санкциониране на нарушителите е много тромава. Инспекторите могат да глобяват, но не могат да спират камионите. Те могат да напишат акт, само ако е установено нарушение, а камионите паркирали. За да ги спрат в движение трябва да бъдат  с полиция. 

Сигурни сме обаче, че ако има желание се намира и начин. Иначе каквито и планове и проекти да правим, ако никой не контролира спазването на закона и наредбите, ще си останем само с пожеланията. А с тях няма как да изчистим въздуха!