Възмутен пост във Фейсбук пусна общинската съветничка от квотата на БСП Десислава Йорданова. От него става ясно, че вчера, в Деня на жертвите на комунизма, е имало посегателство над паметници и плочи в Пловдив. Поругани са барелефът на Лиляна Димитрова, Братската могила и барелефът на Димитър Благоев.

"И между другото, да кажа на тия умници, които са направили това: Братската могила, която сте нашарили, е мемориал на всички загинали във войните след Освобождението, до наши дни. С този си акт обругавате дори тези, които са се били за свободата ни след пет века робство.

А относно барелефа на Лиляна Димитрова - не знам какъв трябва да си, за да се отнесеш така към паметта на човек, загинал само на 25 години, самоубила се с последния куршум при неравна престрелка на това място, за да не я заловят, измъчват и принудят да предаде другарите си", пише Йорданова.

В отговор на въпроса й "Какъв трябва да си, за да се отнесеш така", под поста пловдивчанка е отговорила: Олигофрен.

Присъединяваме се към становището й.

Ето как изглеждаше барелефът, отново осквернен, този път през 2016-а:

"Това е поредната варварска проява върху паметниците и не може да се третира като обикновен акт на вандализъм. Грозните надписи и изрисуваните свастики, обидните политически послания и разрушителни действия спрямо тези паметници са част от агресивната реторика, която се наложи в публичното пространство", казаха в официална позиция от Градския съвет на БСП - Пловдив.