Жителка на град Русе отнесе глоба от 1000 лева за това, че предприела незаконно преустройство на дома си, съобщават местните медии. С тези действия тя застрашила конструктивната устойчивост на сградата.  Без да има одобрен проект и разрешение за строеж, през ноември м.г. тя предприела премахването на вътрешен носещ панела между кухнята и спалнята на жилището си на третия етаж на ул. „Давид” № 31 в крайдунавския град.

Съседи видели какво се изнася от майсторите като отпадък и предизвикали проверка. Oказало се, че е отстранената част с размери около 4 квадратни метра. От Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ след направена проверка на жената  съставили констативен акт. Така тя била принудена да възстанови носещата стоманобетобетова панела, след като наела строителен инженер за извършването на конструктивни проучвания, разказва novavarna.

През март т.г. нарушението било отстранено, но въпреки това било издадено наказателно постановление от началника на РДНСК и на жената била наложена глоба в размер на 5000 лева. Съгласно закона за подобно деяние глобата е от 1000 до 10 000 лева. Желаното удобство в апартамента излязло прескъпо и русенката обжалвала наказателното постановление пред съда. Предвид това, че нарушението е първо за жената, районният съд в дунавския град намали глобата до минималния й размер.

TNS.bg