Френският парламент прие вчера текст в закона за здравеопазването срещу прекалено слабите манекенки. За да дефилират на подиума, те трябва да представят всеки път медицински сертификат, че здравословното им състояние, определено според индекса на телесната им маса, е съвместимо с упражняването на професията.

Неспазването на изискването се наказва с 6 месеца затвор и 75 000 евро глоба. С друг текст депутатите въвеждат задължението под изображенията, на които видът на манекенките е променен – изглеждат по-слаби или по-пълни, да пише „ретуширани снимки“, пише manager.bg. По-рано от закона отпадна текст, който предвиждаше затвор до 1 г. и глоба до 10 000 евро за сайтовете „про-ана“ (про-анорексия).

Предложението беше посрещнато остро от асоциациите за борба с хранителните разстройства. Един от аргументите бе, че често авторите на подобни сайтове страдат от хранителни разстройства и наказанията могат да ги направят още по-уязвими. Между 30 000 и 40 000 души във Франция, в 90% от случаите младежи, страдат от анорексия, психиатрично патологично състояние, което много често завършва със смърт.

Още новини четете ТУК

tns.bg