Има банки у нас, които изискват такса, когато правим влог. Въпреки това, както и почти нулевите лихви по депозити, хората остават консервативни и предпочитат да пазят парите си в банки, отколкото да инвестират в друго. Това съобщи експертът от moitepari.bg Десислава Николова.

Тя обясни, че има тенденция лихвите да продължават да падат. В момента най-ниските са 0,01 на сто за едногодишен депозит в лева, както и точно 0 процента за депозит в швейцарски франкове. Най-високата лихва, която предлагат някои трезори, достига до 2,5 на сто. За сравнение през декември лихвите по депозитите са били средно малко над 1 процент, докато сега клонят по-скоро към нулата.

„Лихвите се понижават, но спестяванията на хората в банките нарастват, макар и с по-бавни темпове”, допълни експертът. И уточни, че хората предпочитат да залагат на сигурно.

Според наблюденията на специалистите българинът по-скоро е готов да плати допълнително, за да направи депозит, вместо да рискува да вложи парите си в нещо несигурно.

Експертите уточниха, че случаите с банките, които искат допълнителна такса за депозит, са единични, но все пак ги има.

По думите на анализаторите имотите също са добър вариант за инвестиция, особено след като пазарът се раздвижи, но доходността не е сигурна. Малко хора се решават да вложат пари и през фондовата борса, тъй като инвестициите в ценни книжа не са защитени от държавата.

„Когато хората нямат гарантирана доходност, това ги отказва от инвестиция”, каза още Николова. Според прогнозите й лихвите по депозитите ще продължат да намаляват и през тази година.

Още новини ТУК

TNS.bg