Джип рейндж роувър с английска регистрация редовно окупира тротоар в Кършияка, сигнализира читател на TrafficNews. По думите му, автомобилът паркира така от доста време и пречи на движението и нормалното преминаване на пешеходците, но институциите не реагират, оправдавайки се с абсурдни причини.

„От много дълго време на улица Гюро Михайлов в гр. Пловдив спира автомобил с английска регистрация. Мястото, което оставя на тротоара е толкова, че да мине дете, а за майка с количка да не говорим. Улицата е в непосредствена близост до ДГ "Славей" и в часовете, когато хората си прибират децата от градина са принудени да минават по пътното платно, където пък минават коли на прибиращи се хора от работа”, разказа Васил Василев.

„След опит да сигнализираме на ОП "Репатриране и паркиране" от там ни съобщиха, че нямало как да вдигнат автомобила понеже не бил спрял нередно, понеже можело да минава един човек по тротоара и автомобила бил с английска регистрация.

По тази логика човек може да си закупи 5-6 евтини автомобила с английска регистрация и да си огради тротоара пред блока. Явно проблем няма да има. През 2017 г. бяхме на почивка със съпругата ми във Виена, Австрия и автомобилът ни щеше да бъде репатриран понеже табелката на регистрационният ни номер беше на една линия със знака, който посочваше, че е забранено паркирането след него. В България обаче се оказва, че пак няма какво да се направи когато автомобила или гражданина не е от България, защото явно на никой не му се занимава или просто законите са ни такива. Няма ги!”, допълни пловдивчанинът.

Според ЗДвП се допуска „спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с максимално допустима маса до 2,5 т върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци“.

Дали е спазено това разстояние, и дали английският автомобил е в нарушение всеки може сам да прецени от приложените снимки.