Докторанти се обявиха против саниране на културно наследство във великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий". Възпитаниците на университета изпратили снимки как културен паметник се унищожава заради санирането, което става все по-популярно у нас.

Произведението представящо основаването на българската държава ще бъде заличено от стиропорните блокове, които ще бъдат поставени, за да увеличат изолацията на сградата. Докторант от университета изпратил и своето писмо до медиите, за да се обяви против този абсурд! Вижте и неговото писмо:

"Здравейте!

Пише Ви докторант по изкуствознание във ВТУ. Моля, да обърнете внимание на случая, който е крайно показателен за съвременното ни национално и културно самосъзнание! В края на 2014 г. със статия на вестник ''Сега'' научих за ''санирането'' на емблематичното за Ахтопол сграфито. Произведението, представящо основаването на българската държава от хан Аспарух, остана зад стиропорната стена на безродността, алчността и чалгаризацията. Навсякъде в интернет сграфитото (дело на Димо Кенов, 1976 г.) се обявява за ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ на морското ни градче, но уви, тази забележителност вече няма да се "забелязва". Не знам защо собственикът на сградата не е санирал отвътре стената, но по-важното е коя институция узакони варварското унищожение на един художествен паметник, на една ''свята'' сцена за народа ни. Надявам се чрез вашия репортаж, носителите на авторското право, СБХ, Министерство на културата, всички патриотични организации и гражданството, да откликнат и заведат дело срещу този вандалски акт, явно е че местните институции не са счели за необходимо да го сторят. Надявам се, министър Рашидов, който е колега художник, да не остави нещата така! Поздрави!"

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg