Близо година и половина след първото заседание, делото срещу 6-мата биячи на ученика от Руската гимназия в Пловдив Румен Койчев тръгва отначало днес в Районния съд в града под тепетата. След проведени 13 заседания, на 9 септември, тази година, съдия Веселина Печилкова прекрати наказателното производство. Основанието – подадена молба една от двете съдебни заседателки за освобождаването й от участие в процеса поради напреднала бременност и невъзможност да изпълнява задълженията си в съда.

В началото на януари, 2015-та, 16-годишният младеж беше зверски пребит малко след 18:30 часа пред заведение в Кючук Париж. От ударите по главата и тялото на момчето, той губи съзнание и гълта езика си. Само намесата на случайни граждани спасява живота му.

За причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди, държавното обвинение предаде на съда непълнолетните Георги Иванов Иванов, Васил Бойков Мицкулев, Димитър Стоянов Хорозов, Виктор Руменов Радин, Николай Стоянов Петров и Спас Христозов Радичев.

След проведените множество разпити и очни ставки на призованите 21 свидетели и 2 вещи лица, се очакваше делото да завърши. Сега обаче всичко започва отначало .

Адвокат Красимир Елдъров, повереник на пострадалия Румен Койчев, коментира, че в създадената ситуация няма никаква процесуална възможност делото да продължи с включването в съдебния състав на нов съдебен заседател, тъй като законът изисква съдията и съдебните заседатели да имат лични и непосредствени впечатления от процеса, за да формират своето лично убеждение за виновността или невинността на подсъдимите.

„Този случай налага предприемането на съответни организационни мерки от ръководствата на съдилищата за включването още от самото начало на процеса на резервен съдебен заседател, като това е единствената процесуална възможност за да се избегнат последиците от последващото започване на делото отначало и свързаното с това неимоверно забавяне на момента на произнасяне на окончателния съдебен акт – присъдата и решението на следващата съдебна инстанция.

По мое мнение всяко дело с повече от пет подсъдими и повече от 20 свидетели, каквото е и настоящото, трябва да бъде предварително преценявано преди насрочването му за риска от болнични, продължителни пътувания в чужбина и др. на съдебните заседатели и при необходимост процеса да започне задължително с участието на резервен съдебен заседател“.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg