Стотици пловдивчани с трибагреници на гърба изпълниха площада пред паметника на руските освободители, предаде репортер на TNS.bg. Възрастни хора и родители  с малки деца изкачиха хълма Бунарджика, за да се преклонят пред саможертвата на българските опълченци, руски, румънски и финландски войни, о дали живота си за свободата на България.

В официалната церемония по повод 138-та година от Освобождението на България участваха представителни роти от пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, представители на комитет „Родолюбие“ и други патриотични организации. В знак на признателност и почит, пред паметника на цар Александър Първи бяха положени цветя от почетните консули в Пловдив на Русия и Украйна, местната и държавна власт, политици, десетки граждани. 

По-късно на Централни гробища в Пловдив, пред паметника на загиналите български опълченци по време на Руско-турската освободителна война,  ще бъде отслужена заупокойна панихида от Пловдивския митрополит Николай.

Програмата продължава в 16 часа на площад "Стефан Стамболов" с празничен концерт на Биг Бенд - Пловдив.

В 18,30 часа започва и тържествената заря-проверка на площад "Централен" пред Гарнизонния военен клуб. Слово ще произнесе бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68 бригада Специални сили.  Ще него ще участват 3 представителни роти от различни поделения на Пловдивския гарнизон, представителният духов оркестър на ВВС, знаменосци и факлоносци. 

 

 

 

TNS.bg