Служители на НАП и Агенцията по метрология влязоха в автобусите от градския транспорт в Пловдив, научи TrafficNews.bg. В момента те извършват нужните проверки на верификаторите и другите компоненти от системата за електронно таксуване в градския транспорт.

Директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта” Борислав Кръстев не се нае със срокове кога най-после ще заработи системата.

„В момента се извършват тестовете. Ние сме готови веднага да я пуснем в експлоатация, въпросът е, че трябва да се издадат всички лицензи и разрешителни. Това е изключително сложна система, която няма аналог в България. В момента и Варна се бори да въведе този тип таксуване. Реално само няколко големи хранителни вериги имат такива системи”, обясни Кръстев.

Самото въвеждане на системата, след като получи лиценз, вероятно ще става поетапно в различните автобуси.

„В момента има някои линии, които са с т.нар. безкондукторно таксуване. При него се взимат билети от шофьора. При тях електронното таксуване може да започне веднага. При други линии обаче това не може да стане на момента. Ще е необходимо време и физическо присъствие, за да се свикне с новите методи на таксуване”, каза Кръстев. Той допълни, че трябва да се променят и нагласите и навиците на пловдивчани, които са свикнали с кондукторите.

С въвеждането на системата ще пътуваме с 12 вида различни документи, които включват почасови и дневни билети за една или няколко линии, чрез валидиране на „смарт карта“ и билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии. Ще има и едноседмични карти, валидни за една или няколко линии, както и 3,6,9 и 12-месечни карти, за всички рейсове на „смарт карта“.

Билетът за еднократно пътуване остава левче, както и пътуването със смарт карта. Преференциалните карти за пътуване остават 16 лева. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен - 4, а за 24 часа от първото валидиране - 5 лв. Електронното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия - 12.5, а едномесечната - 35 лева.

За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.  Преференциалната карта за година е 192 лева.