Пренастройте алармата си - събуждането само час по-рано от обикновено може да намали риска от депресия с 23%, според проучване на Университета на Колорадо в Боулдър и на Института Броуд.

С всеки час по-рано, в който се будите, ползите са все по-големи, сочат резултатите от проучването.

Минали проучвания установиха връзка между хронотипа, или психологическите предпочитания на човек към утрините или вечерите, и настроението. Вероятността така наречените късни птици да развият депресия е два пъти по-голяма, в сравнение с ранобудниците.

Има няколко правдоподобни обяснения за тази връзка между хронотипа и настроението, казва пред CNBC Селин Ветер, автор на проучването и асистент преподавател по интегративна физиология в Университета на Колорадо в Боулдър, пише profit.bg.

Хората, които функционират по-добре сутрин, имат склонност към “по-добро привеждане в съответствие с обичайните графици за работа и почивка,” докато нощните птици може да изпитват затруднения с адаптацията, казва Ветер.

Авторите на проведено наскоро проучване във Великобритания, което също установява, че генетичните предпочитания към по-ранното ставане “защитават срещу депресия и подобряват благосъстоянието,” казват, че “циркадното разминаване,” или това до каква степен ежедневието ни не е в тон с вътрешния ни часовник, “е потенциално обяснение, като ... при нощните птици разминаването е по-голямо.”

От физиологична гледна точка хората, които се будят по-рано, също така се излагат по-рано и на повече слънчева светлина, което може да се отрази на тяхното благосъстояние, казва Ветер.

Вашият хронотип е генетика, но има някои неща, които можете да направите, за да “хакнете” тялото си, така че да се събуждате по-рано, казва Ветер.

“Светлината е един от основните фактори, на които да обръщате внимание, така че се опитвайте през деня да получавате достатъчно светлина (излизайте навън, например, особено сутрин), а вечер внимавайте да не се излагате на прекалено много светлина,” съветва Ветер. Това също така означава да сведете до минимум използването на електронни устройства преди лягане, допълва тя.

Физическите упражнения по-рано през деня могат да помогнат за “засилването” на сигналите, които казват на тялото ви кога е време да се буди и кога е време да ляга, казва Ветер.

На последно място, хапването късно вечер трябва да се избягва, защото влияе на вашето храносмилане, а оттам и на съня ви, допълва тя.

Имайте предвид обаче, че няма “идеално” време за лягане и ставане. “Малко вероятно е да има един конкретен времеви прозорец, който би бил най-добър за всички, като по-скоро това е диапазон,” казва Ветер. Оптималното време за сън при възрастните обаче е между седем и девет часа всяка нощ.

За проучването на Ветер авторите са анализирали данни от 840 000 души от компанията за ДНК тестове 23 and Me и от биомедицинската база данни UK Biobank.

Британското проучване също е използвало данни от 451 025 души, които са част от UK Biobank.

Това проучване също така подчертава въпроса за “социалния джетлаг,” при който натискът на обществото означава, че ранобудниците може да бъдат принуждавани да стоят до по-късно вечер по време на уикендите, а нощните птици да стават по-рано за работа през делничните дни.

Социалният джетлаг може да бъде определен като разликата в часовете, които човек спи по време на дните, в които почива и дните, в които работи.

Експерти: Ранното ставане намалява риска от депресияНавикът да се ляга преди 23 часа е особено полезен