Знаем, че закуската е полезна, важна за редица процеси, които протичат в тялото ни, че ако искам е да имаме хубава фигура или се стремим да отслабнем е важно да не я пропускаме. Но също толкова важно е с какво закусваме. Въпреки че изключваме кифлите, тестените изделия, пърженото, не означава, че не допускаме някои грешки при закуската, които пречат на стройната ни фигура.

Гранола, мюсли

На теория тези два вида закуски със съдържание на овесени ядки, звучат здравословно, но ако си ги приготвите у дома. Готовите мюслита може да съдържат захар, наситени мазнини, сушените плодове в тях да са с добавена захар. Вместо това си купете всички съставки и си пригответе вашата здравословна закуска с овесени ядки, малко орехи, мед, канела, пресни плодове или сушени, в които няма добавени захари и овкусители, пише Az-jenata.bg.

Млечни продукти с твърде малко масленост

В млечните продукти с ниско съдържание на мазнини липсата на мазнини се компенсира от различни добавки за поддържане на същия вкус като продукти с нормално съдържание на мазнини, като сол, захари и други. Може да добавите към закуската си пълномаслен млечен продукт в по-малко количество, без сол. Той ще ви осигури ситост, енергия, ще подпомогне метаболитните процеси.

Не консумирате протеини на закуска

Колко време след като сте закусили усещате глад? Вероятно закуската не ви осигурява ситост, енергия и ви провокира на следващото хранене да хапнете много повече. Не се отказвайте от протеините на закуска, като яйцата например. Те ще ви осигурят необходимите хранителни елементи за един енергиен старт на деня. Ако не консумирате яйца, не забравяйте за натуралното кисело мляко и качествените пълнозърнести храни.

Яйчен белтък вместо цяло яйце?

Яйченият протеин е с ниско съдържание на мазнини и на калории. Жълтъкът съдържа всички микроелементи, включително мазнини, желязо, витамини В и D.

Фреш или сок от кутия

Чаша фреш от портокали или любимият ви сок от кутия, също звучат като добре за сутрешен старт. Не и за вашата стройна фигура. Дори и фрешът съдържа повече захари (и по-малко фибри), отколкото, ако консумирате плодовете за него цели. Ако искате да поддържате стройна фигура, заменете фреша с няколко парчета портокал, ябълка и т.н. Но ако държите да пиете пресен сок на закуска, комбинирайте плодовете с малко червено цвекло, краставица, джинджифил.

Мюсли бар

Повечето такива закуски съдържат захари, сушени плодове със захари, наситени мазнини, соево брашно и други съставки, които им добавят вкус и плътност. Ако искате да запазите добрата си форма, избягвайте консумацията им.