Хората, които са загубили обонянието си след заразяване с новия коронавирус, може да им е нужно дълго време, за да го възстановят напълно, твърди британски професор по ринология, цитиран от вестник Daily Mail. Това е един от най-често срещаните симптоми при досегашните варианти на новия коронавирус.

Някои пациенти може да чакат до 3 години, за да се върне напълно обонянието им, тъй като е необходимо време за възстановяване на сетивата, обяснява Карл Филпот от Норичкия медицински институт към Университета на Източна Англия.

Според него при хората, които имат подобни смущения за дълъг период от време, вирусът вероятно е стигнал по-навътре в мозъка.

Теорията на експерта се основава на проучвания, при които е изследван мозъкът на пациенти, починали от тежък остър респираторен синдром (ТОРС), спадащ към същото семейство вируси като причинителя на Covid-19 SARS-CoV-2.

"Все още обаче няма яснота за точния механизъм, предизвикващ продължаващото дълъг период смущение", добави Филпот.

Според проучване, публикувано през месец юни, над 80% от преболедувалите Covid-19 със загуба на обонянието си го връщат до 4 месеца след излекуването. Според данните от изследването 5% от хората не си възстановяват обонянието дори и година след преболедуването на новия коронавирус. 

Експертите все още не са сигурни каква е точната причина за загубата на обоняние при пациентите с Covid-19. Именно заради това все още не може да се намери лечение.