Витамините и полезните вещества са не само под формата на хапчета. Те са навсякъде около нас в природата и е много важно да ги познаваме и използваме тогава, когато са ни необходими. Да сме информирани за това как може да ни помогне всяка една билка или растение и да знаем, че трябва да бъдем малко по-търпеливи, тъй като билките и растенията в повечето случаи действат по-бавно в сравнение с медикаментите от аптеката.

Ето и един имуностимулант, който може да приемате няколко пъти в годината, вместо витамини. Това е маслото от черен кимион.

Той въздейства върху тимусната жлеза като я стимулира и повишава защитните сили на организма и укрепва имунната система.

Маслото от черен кимион се използва в борбата с алергии, настинки, възпаления на устната кухина, заболявания на стомашно-чревния тракт, астма, диабет. Има много добър диуретичен, антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект.

Черният кимион е ефективен при лечение на хемофилия, синузит, хемороиди, простатит, псориазис, алопеция, диария. Помага при изтощение, глисти, недостатъчна секреция на жлъчката, изтощение. Има много добър диуретичен, антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект.

Една от най-важните съставки на черен кимион – Тимохинон, като в нашият черен кимион тя е 50,11 %, при стойности от 25 – 60 %, т.е с много високо съдържание. Той е много ефективен при бронхити, астми и респираторни заболявания. Той успокоява и разширява бронхите и в същото време потиска освобождаването на хистамини.

Аргининът, който се съдържа в черния кимион е много полезен при хора, претърпели травми, изгаряния и възпаления. Тази съставка неутрализира свободните радикали и стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген.

Аргининът стимулира и производството на простагладин Е1 - той регулира мозъчните функции и нервните импулси, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо.

Маслото от черен кимион понижава кръвната захар и холестерола; тонизира тялото и стимулира сексуалната активност; подобрява кръвообращението и кръвното налягане; убива растежа на бактерии, микроорганизми и деструктивни клетки.

Как да го използваме?

За профилактика и общо укрепване на организма се препоръчва прием от 1-2 месеца годишно, след което се прави почивка. Препоръчва се консумация преди хранене по 1 ч.л. два пъти дневно - сутрин и вечер. Ако теглото Ви е по-голямо, може да увеличите дозата до 1 с.л. два пъти дневно. Вторият (вечерен) прием може да е и след хранене, но поне половин час след него и поне 1 час преди заспиване.